BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.382,51
GÜNCEL

Nafaka yerine sosyal yardım!

Boşanmaların sonucunda erkeklerin kadınlara ödediği nafaka ile ilgili yeni öneri sunuldu. Kadınlara nafaka yerine sosyal yardım gündemde.

Meclisin gündeminde boşanmalar ve boşanmaların sonucunda ortaya çıkan nafaka vardı. Nafakanın erkeklere bir nevi ömür boyu ceza olması ve ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kadınlara nafaka yerine sosyal yardım önerisi gündemde.

TBMM Aile Bütünlüğünü Koruma ve Boşanmaları Araştırma Komisyonu'na, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütleri tarafından sunum yapıldı.

Aile içi şiddet ve boşanmanın nedenlerinin tartışıldığı, 3 ay görev süresi dolan komisyonda, çözüm önerilerine yer verildi. Komisyonda en fazla tartışılan konulardan biri boşanmalarda erkeğe ömür boyu nafaka cezası verilmesinden kaynaklanan sorunlar oldu.

ERKEĞE SÜRESİZ NAFAKA

Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu Kurucu Üyesi İlknur Birsel, yaptığı sunumda, 1988'den beri erkeğin ömür boyunafakaya mahkum edildiğine dikkati çekerek, "Erkektir, kesinlikle kötüdür" mantığıyla hareketle erkek işsiz olsa dahi, erkeğe süresiz nafaka ödettirildiğini söyledi.

Uygulamayı "Erkeğin tüm hayatına kadın tarafından ipotek konulmasına neden olan ağır biz ceza" olarak tanımlayan Birsel, "Boşanmalarda eşit kusur varsa nafakabağlanmamalıdır. Çocuksuz kadına nafaka bağlanması insanlık suçudur" dedi. Ömür boyu nafaka yönteminin değiştirilmesiyle birçok sorunun çözüme kavuşturulacağını savunan Birsel, nafakanın süresine karar verilirken evlilik süresi ve çocuk olup olmadığına bakılması gerektiğini belirtti.

'ŞİDDET AZALACAK'

Düzenlemeyle kadına şiddetin azalacağına değinen Birsel "Nafaka mahkumu edilen erkekler, mal varlığını başkalarının üzerine kaçırmak durumunda kalmayacak. Kadın da sırf nafaka almak için üzerindeki mal varlığını birinin üzerinde göstermeyecek" dedi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı tarafından TBMM Aile Bütünlüğünü Koruma ve Boşanmaları Araştırma Komisyonu'na yapılan sunumdanafaka yerine sosyal yardım yapılması önerildi.

'CİNAYET SEBEBİ'

İlknur Birsel, "İşsiz erkek sürekli borçlanmakta, icraya verildiği takdirde üç ay tazyik hapis cezası ile cezalandırılmakta. Psikolojisi bozulmuş erkekler bu durumda, kadını takip etmekte, ya da kadını öldürüp kurtulmayı düşünmektedirler. Bu yasa şiddet ve cinayet sebebidir" diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR