BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.424,79
GÜNCEL

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yeni görevi! Bomba kulis

ANKARA bomba MİT iddiasıyla kaynıyor. Edinilen kulis bilgisine göre Mit Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevden alındığı ve Tokyo Büyükelçiliği'ne atandığı öğrenildi.

MİT'de Hakan Fidan bombası. Ankara kulislerinden gelen son dakika haberlerine göre Hakan Fidan görevden alındı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Tokyo Büyükelçisi olarak atandığı bildiriliyor.

İnternethaber.com'da yer alan habere göre,  Ankara'dan gelen bir diğer son dakika haberi de Dışişleri Müşteşarı Feridun Sinirlioğlu'yla ilgili oldu. Sinirlioğlu'nun da görevinden alınarak Washington Büyükelçisi yapıldığı söyleniyor. Her iki sıcak gelişmeye ilişkin ayrıtıları aktarmaya devam edeceğiz.

HAKAN FİDAN KİMDİR? 

Bugünlerde adı Dışişleri Bakanlığı için geçen MİT Müsteşarı olan Hakan Fidan, özgeçmişiyle Türkiye'nin en merak edilen isimlerinden biri, hakkında Kürt bir aşirete mensup olduğundan tutun da memleketine varana kadar çok farklı iddialar ortaya atıldı.

Peki Recep Tayyip Erdoğan'ın 'sır küpüm' dediği Hakan Fidan kimdir, aslen nerelidir, Kürt aşirete mi mensup, işte bu soruların yanıtları.

Hakan Fidan, Sönmez Köksal’dan sonra MİT Müsteşarlığı’na gelen ikinci ‘sivil’ isim olarak biliniyor. Hakan Fidan'ın 2001'e kadar olan hayatıyla ilgili bilgiler sınır, doğum yeri Ankara olarak görünüyor. Evli ve 3 çocuğu olan Hakan Fidan'ın anne ve babasına dair bugüne kadar yayınlanmış biyografilerinde bilgi yer almıyor.

HAKAN FİDAN'IN YILDIZI NASIL PARLADI

42 yaşındayken MİT’e müsteşar olan Hakan Fidan, orduda ‘istihbarat astsubayı’ olarak görev yapıyordu. Almanya’da NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu’ndaki görevi de İstihbarat ve Harekât Başkanlığı’ndaydı. Oradan döndüğünde ilk işi, ‘İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat sistemlerinin mukayesesi’ konusunda mastır tezi hazırlamaktı.

DÖNÜM NOKTASI ALMANYA

1986’da astsubay olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne girdiğinde 18 yaşında bir delikanlıydı Hakan Fidan. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu’nun ardından Lisan Okulu’ndan da mezun oldu. Yaşamının dönüm noktası, üç yıllığına yurtdışı göreve gönderilmesiydi. Almanya’da NATO’da görev yaptığı dönemde üniversite eğitimini tamamladı; ABD askerlerinin yurdışında eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla kurulmuş olan UMUC Europe’dan (University of Maryland University College Europe) yönetim ve siyaset bilimi alanlarında lisans dereceleri aldı. Mastırınıysa Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yaptı, tez danışmanı Mustafa Kibaroğlu’ydu. Tezini tamamladıktan sonra dikkat çeken tek görevi, 2000’de OYAK Genel Kurul üyeliğine seçilmesiydi. 2001’de mecburi hizmetini tamamlar tamamlamaz da ordudan ayrıldı.

Üniformasını çıkardıktan sonraki ilk işini, daha sonra AKP milletvekili olan dış politika uzmanı ve yazar Suat Kınıklıoğlu sayesinde buldu. Kınıklıoğlu, Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’ndeki siyasi ve ekonomik danışmanlık görevinden ayrılıyordu. Onun yerine Fidan girdi büyükelçiliğe. Aynı dönemde Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda, Cenevre’de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü’nde ve Londra’da Teknoloji Araştırma Merkezi’nde akademik araştırmalar yaptı. 2002’den itibaren iki yıl kadar da Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde yarı zamanlı olarak uluslararası ilişkiler dersleri verdi.

ERDOĞAN BENİM SIR KÜPÜM DEMİŞTİ

Tabii Oslo görüşmelerinin açığa çıkması Türkiye’de deprem etkisi yarattı, muhalefet ayağa kalktı. Erdoğan ise sakin karşıladı eleştirileri. Sahiplendi, destek verdi Fidan’a. “İmralı’ya gönderen de benim, Oslo’ya gönderen de... Niye, ortada bir problem var” dedi. Fidan’ı, “Benim sır küpüm. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sır küpü. Türkiye’nin geleceğinin sır küpü” diye nitelendirdi. Zaten Erdoğan, Oslo’daki görüşmelerden sonra 27 Mayıs 2010’da MİT Müsteşarlığı’na atanmasını sağlayarak ne denli güvendiğini göstermişti Fidan’a. Üstelik bugüne değin Başbakan ile bu kadar yakın çalışan MİT Müsteşarı görülmemişti Türkiye’de. Eskiden MİT’in başbakanlara darbeleri bile haber vermediği konuşulurdu.

MİT'DEKİ EN BÜYÜK BAŞARISI

En büyük başarısı, yıllardır MİT-Emniyet-Genelkurmay-Jandarma arasındaki istihbarat kavgasını noktalamasıydı. MİT bünyesinde ‘Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’ oluşturuldu. Gölbaşı’ndaki GES Komutanlığı da tüm elektronik donanımıyla birlikte MİT’e devredildi. Gazetecilere MİT’in kapılarını açıp basın toplantısı düzenlerken, devletin tüm istihbaratının patronu konumuna erişmenin rahatlığı içindeydi.

Eskiden başbakanlar, bakanlar, ofislerindeki dinleme aleti kontrollerini emniyet uzmanlarına yaptırırlardı. Erdoğan ise evinin alt katındaki ‘böcek’ aramasını MİT’e emanet etti. Ortalarda fazla dolaşmamasına rağmen Fidan’ın adı eskilerle kıyaslanmayacak ölçüde medyanın gündemindeydi hep.

AHMET DAVUTOĞLU İLE SES KASETİ

Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Hakan Fidan da kaset savaşlarının mağdurları arasında. Erdoğan'ın deyimiyle Ahmet Davutoğlu gibi o da 'Paralel yapı' acısını yaşadı. Seçimler arefesinde patlayan ses kaydı Dışişleri'ndeki dinlenmesi mümkün olmayan bir odadan yansımış ve Ahmet Davutoğlu ile Hakan Fidan hedef haline getirilmişti.

mit
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR