BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,17
GÜNCEL

Milyonları yakından ilgilendiriyor! Paralar hesaplara yatıyor aylık 3.350 lira

Milyonları çok yakından ilgilendiriyor. Çoğu kişi de bunları bilmiyor. Çalışan çalışmayan bütün kadınlar içing eçerli. 15 yaş üstü 32.2 milyon kadından sadece 9 milyonu istihdam ediliyor. Çoğu kadın iş hayatında olmasa da aile bütçesine önemli destekler sağlıyor.

El emeğiyle evde üretim yapıp ailesini geçindiren kadınlara normale göre daha az prim ödeyerek sigortalı olma imkanı veriliyor. Sigortasını düzenli yatıran kadınlar prim ve yaş şartını tamamlarsa emekli oluyor. Doğum yapan kadınlar çalışmak, işe geri dönmek ya da yeni bir işte çalışmaya başlamak istiyorsanız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bütçenize aylık 325 Euro (yaklaşık 3.350 lira) ‘Çalışan Anne Desteği’ sağlıyor. İşte ev hanımı ya da çalışan tüm kadınlar için haklar...

Sigortalı çalışırken yeni anne olanlara 16 hafta izin hakkı tanındığını, SGK’lı kadınlara bu sürenin bitiminden itibaren 6 ay daha ücretsiz izin verilebiliyor. Yine kadınların yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışabileceklerini, yarım günlük mesainin ücretini devlet ödüyor...

ÇOCUKLARI İÇİN İZİN
 
Annelere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni veriliyor. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirliyor. Memur annelerde bu süre ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saatle sınırlı.

24 AY EK YARDIM
 
‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelere yönelik 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık 150 lira ödeme yapılıyor. Bunun için il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruluyor.