BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.465,12
GÜNCEL

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Bayramda 1 saat çalışsa bile

İşçinin bir saat dahi bayramda çalıştırılması, bayram tatilinin kullandırılmaması kabul edildiğinden o günün ücreti tam yansıtılır. İşte milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren haberin detayları...

Sabah'ın haberine göre Ulusal bayram ve genel tatil günleri 'Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da belirtilmiştir. Buna göre; cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü ulusal bayram olup, 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, 1 Ocak yılbaşı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü genel tatildir.

Kurban Bayramı'nın son günü olan bugün de dahil tüm bayram boyunca birçok kişi çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Özellikle hizmet sektöründe çalışan ve yoğunluğun tatil döneminde arttığı sektörlerde bayramı tatil yaparak geçirmek neredeyse imkânsızlaşıyor. Bu sektörlerin başında mağazacılık, perakende satış ve turizm geliyor.

Yazılı onay lazım

Çalışanların aklında genellikle aynı soru bulunuyor. İşveren bayramlarda çalışmaya zorlayabilir mi? İş Kanunu'na göre çalışanların bayram tatillerinde izin kullanmaları bir zorunluluk değil. Kanun, yapılan işlerin niteliğinin farklı olabileceğini, bayramlarda çalışmanın bir zorunluluk olabileceğini düşünerek bayram çalışmalarını serbest bırakmıştır.Fakat çalışanların bayramlarda çalıştırılabilmeleri ancak kendilerinin verdikleri onaya bağlı tutulmuş durumda. İşverenler bu onayı işçiyi çalışmaya başlatmadan önce imzaladıkları sözleşmelerle alabilecekleri gibi, her bir bayram için ayrı ayrı da alabilirler.

Onayın yazılı olarak alınması gerekmekte. Çalışanın onayının alınmadan bayramda çalışmaya zorlanması, çalışan lehine haklı fesih nedeni oluşturacak, çalışan iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını alabilecektir.