BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.433,88
YAZARLAR

Meslek liseleri yine mağdur oluyor

Ülkemizde Meslek liselerine, en başından beri gereken önem verilmemiştir. Akademik liselere yerleşemeyen öğrenciler, genellikle meslek liselerini tercih eder ya da mecburi istikamet olarak, çaresiz, bu okullara gitmek zorunda kalır.

Çocukların geleceği, aileler açısında belki de en önemli planlama alanlarıdır. Kime sorsanız tüm çabasının çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak ve onlara memnuniyet uyandıracak bir miras bırakmak olduğunu ifade eder. Gerçekten de bu ifadeler doğrudur ve herkes karınca kararınca neslinin devamı olan, göz nuru, dünya meyvesi, ailelerin çimentosu olarak ifade edilen çocuklarına maddi ve manevi kazanımlar oluşturmak ister.

Çocuklara iyi bir gelecek hazırlamanın, iyi bir eğitimden geçtiği herkesin ittifak ettiği bir husustur. Türkiye’de iyi bir eğitim deyince genellikle akademik liselerin yüksek puanla öğrenci alanları anlaşılmaktadır. İyi bir eğitim; fen liselerinde, Anadolu liselerinde ve özel liselerde alınır, kanaati yaygındır. Bu yargı her veliye ve her öğrenciye göre doğru kabul edilebilir mi? Elbette hayır, insanların kabiliyetleri, istekleri ve gelecek planlamaları farklılık gösterebilir.

Ülkemizde Meslek liselerine, en başından beri gereken önem verilmemiştir. Akademik liselere yerleşemeyen öğrenciler, genellikle meslek liselerini tercih eder ya da mecburi istikamet olarak, çaresiz, bu okullara gitmek zorunda kalır.

MESLEK LİSELERİ NEDEN KERHEN TERCİH EDİLEN OKUL KONUMUNA DÜŞTÜ?

Yıllardır maalesef, meslek liseleri kendi geleneğini oluşturamadı. Bazen askeri müdahalelerin konusu oldu, bazen puanları kesildi ve dezavantajlı bir konuma düştü, bazen de mezunlarının çektiği sıkıntılar dolayısı ile hep kerhen tercih edilen okullar konumuna düştü. 2015 yılında meslek lisesi öğrencileri, yükseköğretime geçiş sisteminde kendi alanlarını tercih ederlerse ek puan almakta ve kendi alanlarında avantajlı bir pozisyon elde etmekteydi.

Ülkemizde Meslek liselerine, en başından beri gereken önem verilmemiştir. Akademik liselere yerleşemeyen öğrenciler, genellikle meslek liselerini tercih eder ya da mecburi istikamet olarak, çaresiz, bu okullara gitmek zorunda kalır.

Mesela bir imam hatip lisesi mezunu ilahiyat fakültelerini tercih ederse, ek puanla daha rahat yerleşme imkânı bulmaktaydı. Sağlık meslek lisesi öğrencileri hemşirelik ve diğer sağlık alanlarına ek puan avantajıyla daha rahat yerleşme imkânı bulmaktaydı. Yine çocuk gelişimi mezunu bir öğrenci anaokulu ve okul öncesi öğretmenliğini tercih ederken sahip olduğu ek puan desteğiyle lisede dört yıl eğitimini aldığı alanın lisans kısmına severek ve daha kolay yerleşebilmekteydi.


EK PUAN

2016 yılında üniversite yerleştirme sistemi, hiçbir meslek lisesi öğrencisine ek puan vermeyi öngörmemektedir. Yani bir yıl önce ek puan alan öğrenciler bu yıl ek puan alamadan akademik lise mezunu öğrencileriyle aynı kulvarda ve aynı şartlarda yarışmak zorunda kalacaklardır.


MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN ASIL SIKINTISI

Bir örnekle olayı açmakta fayda var. Sağlık meslek lisesi öğrencisi lisede ağırlıklı olarak meslek derslerini okumaktadır. Matematik dersleri ya okutulmamakta ya da minimum ders saati ile bu ders öğrencilerin istifadesine sunulmaktadır. Fakat hemşirelik bölümüne yerleşmek isteyen adaylardan eşit ağırlık puan türünde başarılı olmaları istenmektedir. Bu puan türünde ise matematik ve Türkçenin mutlaka üst seviyede çözülmesi gerekmektedir.

Meslek liselerinde matematik, fizik, biyoloji, kimya dersleri öğrencilerin ilköğretim seviyelerinden dolayı ve meslek derslerinin yoğunluğundan dolayı okutulmamaktadır, çoğu zaman da öğrenciler sayısal dersleri tercih etmemektedir. İnsanlar, çocuklarını akademik liselerde başarılı olamayacağı düşüncesiyle meslek liselerine kaydettirmektedirler. Bu tercih doğru ve desteklenmesi gereken bir davranıştır.

Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarının lisan ve ön lisans programlarına ek puan alarak yerleşecekleri düşüncesi ile bu okulları tercih edilmiştir. 2016 yılından itibaren bu öğrencilere ek puan verilmeyecekse insanlar çocuklarını meslek liselerine niçin göndersinler? Gelişmiş ülkelerde meslek liselerinin oranı genel liselere göre daha yükseklerdedir.

2016 yılından itibaren bu öğrencilere ek puan verilmeyecekse insanlar çocuklarını meslek liselerine niçin göndersinler?

Türkiye, bu alanda 28 Şubat döneminde çok ciddi darbeler almıştır. Yeni yeni düzelmeler oluyor derken şimdi de hem de Ak Parti iktidarı döneminde imam hatipli ve diğer meslek liseli öğrencilerin ellerindeki tek avantaj alınmaktadır. Bu durum, sol bir hükümet zamanında olsaydı medyanın, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasilerin tepkisi çok farklı olurdu.

ARA ELEMAN SIKINTISI

Ek puan verilmesinin iptal edilmesi kararı, kanaatimizce hükümetin ve cumhurbaşkanımızın uygun gördüğü tasvip ettiği bir uygulama değildir. Bu uygulamanın bir an önce değiştirilmesi hatta meslek liselerine yeni haklar verilmesi daha faydalı olacaktır. Ara eleman sıkıntısının hat safhada olduğu günümüzde bu gibi uygulamalar Türk sanayicine, işletmelere ve imam hatip camiasına hiçbir yarara sağlamayacaktır.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 3 Yorum