BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Meslek hastası olabilirsiniz, aman dikkat!

Meslek hastalığı nedir, bir hastalık hangi koşullarda meslek hastalığı sayılır, nasıl maaş bağlanır? Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen yazdı.

Ankara’dan okurumuz Abdullah Tezkiye soruyor: “Bünyamin bey, son dokuz yıldır damacana su dağıtımı yapan bir firmada çalışıyorum. İşimiz gereği yeri geldiğinde beşinci kata omuzlayıp damacana su taşıyoruz. Son bir yıldır belimde sızı şeklinde başlayan bir ağrı başladı. Son birkaç aydır daha da şiddetli ağrıyor. Doktora gittim bel fıtığı başlangıcı olduğumu söyledi. Ben bu hastalığa ağır yük kaldırdığım için tutulduğumu düşünüyorum. SGK’ya başvursam bana maaş bağlar mı? Böyle bir hakkım var mı? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?”

Sayın okurum, sigortalıların çoğunun farkında olmadan başlarına gelen çok önemli bir konuyu soruyorsunuz.

Sizin durumunuzda olduğu gibi, iş ve işyeri koşulları neticesinde bir hastalığa tutulan kişilerin hastalığına “meslek hastalığı” deniyor.

Meslek hastalığına tutulan sigortalılara SGK’dan çeşitli yardımlar yapılıyor, hatta emekli maaşı bağlanabiliyor. Üstelik bu emekli maaşı çalışmaya devam etseniz de kesilmiyor.

Ancak sigortalıların çoğu meslek hastası olduklarını fark etmiyor; daha doğrusu böyle bir hakları olduğunun dahi bilincinde değiller.

Bu durumda meslek hastalığı tespit sisteminde yaşanan sorunlar ve doktorların meslek hastalığı konusunda bilinçli olmaması da etkili oluyor.

Meslek hastalığı nedir, bir hastalık hangi koşullarda meslek hastalığı sayılır, nasıl maaş bağlanır? Tüm okurlarımızı aydınlatacak şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR