BIST 10.056
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.434,35
GÜNCEL

Merkezi ortak sınavlar yarın başlıyor!

SBS yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) çerçevesinde yapılan 2. dönem merkezi yazılıları 28-29 Nisan tarihlerinde yapılacak.

MEMURLAR- İlk gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci gün ise Fen ve Teknoloji, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden öğrenciler sınava girecek. Her ders için adaylar 20 soruluk test sınavlarına tabi tutulacak ve sınav süresi 40 dakika olacak. Sınav aralarında ise öğrencilerin dinlenmesi için 30 dakikalık süre verilecek. Asıl sınava katılamayan öğrenciler için ise mazeret sınavları 10-11 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Öğrencilerin 6, 7, 8. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı liselere yerleştirmede yüzde 30 katkı sağlarken, 6 dersten yapılan toplam 12 sınav da yerleştirmeye yüzde 70 etki edecek.

Uzmanlar, ikinci dönem konularının artmasının yanı sıra ilk dönem konularını tekrar noktasında öğrencilere uyarıda bulunuyor. 'Hızlı olanın değil çok tekrar yapanın başarılı olacağına' dikkat çeken uzmanlar, bu dönem konularının ilk döneme kıyasla daha fazla olduğunu söylüyor. Bilfen İlköğretim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Ali Keskin, öğrencilere matematik dersi için konu eksiği bırakmamalarını tavsiye ederek, sınavda bildikleri sorulardan başlamalarını söylüyor. Yine Türkçe dersi için cümleler arasındaki anlam ilişkileri, cümlelerin ifade ettiği anlam özellikleri gibi okuduğunu anlamaya yönelik sorular ağırlıkta olacak. İlk dönem konularının tamamının sınavda çıktığını belirten Bilfen İlköğretim Kurumları Türkçe Bölüm Başkanı Sündür Demirdağ, "İkinci dönem için de aynısını bekliyoruz. İlk dönem 'anlam bilgisi' sorularıyla öğrencilerin anlama ve yorumlama yetenekleri ölçülmekteydi. 2. sınavda da hem dil bilgisi hem de anlam bilgisi konularına dikkat etmeliler." diye konuşuyor.

Fen ve teknoloji dersi için öğrencilerin maddenin yapısı ve özellikleri, ses, maddenin halleri ve ısı ünitelerinin tamamından, canlılar ve enerji ilişkileri ünitesinin ise fotosentez ve solunum konularından sorumlu olacaklarını söyleyen Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Yasemin Dündar, ağırlıklı olarak maddenin halleri, ısı ünitesi ve ses ünitesinden soru gelebileceğini dile getiriyor. Dündar, grafik yorumlama sorularının da ön plana çıkabileceğini belirtiyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR