BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
MEMUR

Memurluk talebinde patlama yaşanıyor!

Devleti en güvenli iş kapısı olarak gören yeni mezunların memurluk talebinde patlama yaşanıyor.

-Türkiye'de devlet en garantili istihdam kapısı olarak görülüyor. Özel sektör, tecrübeli elemana öncelik verince binlerce yeni mezun ilk olarak kamuda çalışmak için çaba gösteriyor. Bu durum devlet kapısında yığılmaları da beraberinde getiriyor. İki yılda bir yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) katılanların sayısı milyonla ifade edilmeye başlandı.

Sabah'tan Faruk Erdem bugünkü yazısında şu anda 3.5 milyona yakın kamu çalışanı olduğunu yazdı. Bu sayı 2 katına çıksa bile talebi karşılaması zor. Belli mesleklerdeki bu yığılma üniversite ve fakülteler açılırken plansız hareket edilmesinin bir sonucu olarak görülüyor.

İİBF MEZUNLARINDA YIĞILMA VAR

Her gün bize ulaşan yüzlerce mesajdan anlıyoruz ki, bu arz fazlası veren bölümlerden biri Eğitim Fakülteleri. Her yıl 40-50 bin atamaya rağmen bekleyen öğretmen sayısı katlanıyor. Asıl yığılma ise İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri'nde (İİBF) yaşanıyor.

Hemen her üniversitede bu bölümlerin açılıyor olması, Açık Öğretim Fakültesi'nin uzaktan eğitimle sürekli mezun vermesi, kamuya hak ettikleri kadar atama olmaması iş arayan İİBF mezunu sayısını 400 binlere kadar ulaştırdı.

İİBF'liler atamalarda genel idari hizmetlere her fakülte mezununun giriyor olmasına karşı çıkıyor. Herkesin eğitimini aldığı kadrolara atanmasını istiyorlar.
Bu konuda adaletsizliğe uğradıklarını söyleyen İİBF'liler eğitimlerine uygun görevlere ilgisiz bölüm mezunlarının da alınıyor olmasının durdurulmasını ve kendileri için 40 bin atama imkanı verilmesini istiyor. Örneğin vergi müfettiş yardımcılığı sınavına biyoloji, ya da kimya mezunu da başvurabiliyor. Bu adayların daha sonra kendi işleriyle ilgili kurumlara geçmesi de kadrolarda boşluğa yol açıyor. Bu gruplara eğitim ve sertifika almasına rağmen atanamayan 7 bin İş ve Meslek Danışmanı'nı da eklemek mümkün. Bu kişiler ise kişi başı bin liraya yakın para harcayıp sertifika almalarına rağmen atanamamaktan mustarip. Yine gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının da atanmayı talep ediyor. Sistemin tekrar elden geçirilip, taleplerin değerlendirilmesi şart görünüyor. 
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR