BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.465,89
YAZARLAR

“Memurların yükselmesinin önünde engel olunmamalı”

Bir polisin mesleğe başlamasından sonra, kendisine komiserlik yolunun açık olması, bulunduğu pozisyonda daha faal olmasını ve kaliteli hizmet üretmesini sağlayacaktır.

Gelişmek, yükselmek, nitelik elde etmek, kariyer yapmak çağımızın çalışanlarının zihinlerinin bir köşesinde sürekli canlı olan bir düşüncedir.

Belki de kaliteyi elde etmek ve tekâmülü yakalamak için bu duygu köreltilmemelidir. Bu canlılığı diri tutmanın en önemli yolu, çalışanlara pozisyonlarını güçlendirecek ve gelirlerini artıracak yolların açık tutulmasından geçmektedir.

MEMUR YÜKSELME ALANI BULMALIDIR

Bir polisin mesleğe başlamasından sonra, kendisine komiserlik yolunun açık olması, bulunduğu pozisyonda daha faal olmasını ve kaliteli hizmet üretmesini sağlayacaktır. Komiserlik, amirlik, müfettişlik ve müdürlük bir polis memuru için imkânsızsa bu memur durağanlaşacak ve şartları kanıksayıp daha fazlası için bir çaba göstermeyecektir.

ÖĞRETMENLİK SÜREKLİ KENDİNİ GELİŞTİREN BİR MESLEKTİR

Öğretmenler için 2006 yılında başlatılan ve ölü doğan kariyer basamakları uygulaması, eğitim çalışanları arasında gizli bir huzursuzluğa sebep olmaktadır. Öğretmenlik mesleği sürekli kendisini geliştirmeyi gerektiren bir meslektir. Sayıları bir milyona yaklaşan eğitim çalışanı, kariyer gelişimini sağlamak istemektedir. Müdürlük, müdür yardımcılığı uzman öğretmenlik hatta üniversitelere öğretim görevlisi olarak geçmek öğretmenlerinin amaçlarından ve yükselme şekillerinden bazılarıdır.

Öğretmenler, özellikle yazarlık ve gazetecilik alanında da kariyer yapmak istemektedirler. Fakat bu alanın önünde de 657 sayılı yasa ve bu yasanın yılmaz uygulayıcıları amirler bulunmaktadır. Memurlar asıl işlerinin yanında alanlarını da güçlendirecek yan çalışmalar yapmalıdır.  Heyecan, insan yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Bir insan; ne zaman heyecanını kaybederse, bir insanın ne zaman beklentileri tükenirse o insan artık hazırı tüketmeye başlayacak ve yeniliklerin adamı olmayacaktır.

Öğretmenler için 2006 yılında başlatılan ve ölü doğan kariyer basamakları uygulaması, eğitim çalışanları arasında gizli bir huzursuzluğa sebep olmaktadır. Öğretmenlik mesleği sürekli kendisini geliştirmeyi gerektiren bir meslektir.

 Anadolu’nun en ücra noktasında bir köyde din görevlisi olarak çalışan bir ilahiyat fakültesi mezunu genç memur,  o köyde on beş – yirmi yıl imamlık yapsa kendisini ne kadar geliştirebilir? Bu genç memurun önünde vaiz olma, müftü olma, ilahiyat fakültelerinde araştırma görevlisi olma imkânı varsa gelişim devam ediyor demektir. Bu anlamda memurlar arasında adil, belli bir sisteme bağlı rotasyon uygulaması mutlaka yapılmalı, hareketli ve gelişmeye açık bir sistem oluşturulmalıdır.

MEMURLAR HANGİ YÖNTEMLE MESLEKİ GELİŞİMİNİ SAĞLAYACAK

Şehirlerin merkez camilerinde göreve başlayan bir din görevlisi emekli olana kadar o camiden ayrılmayacaksa, daha kaliteli veya kendini geliştirmek isteyen genç memurlar hangi yöntemle mesleki ve kişisel gelişimlerini sağlayacaklardır?

Son günlerde tüm sendikaların mail adreslerine bir meslek grubunun talepleri ısrarla iletilmektedir. “İŞKUR memurları iş ve meslek danışmanı olmak için beş yıldır beklemektedir, yardımınızı bekliyoruz.” Mesajı yüzlerce İŞKUR çalışanı tarafından ilgili tüm kurumlara ve sendikalara gönderilmektedir. Belli ki bu alanda bir yükselme ve kariyer yapma sıkıntısı yaşanmaktadır. İlgili bakanlık ve kuruluşlar bu insanların yükselmeleri önündeki engelleri ortadan kaldırmalıdır.

Maliye çalışanlarının uzmanlık talebi yine son günlerin önemli talepleri arasındadır. Uzman yardımcısı olarak göreve başlayan memurlar, kurumlarında hem maddi imkânlar hem de konum olarak kazanımlar elde etmek istemektedirler.

TIP FAKÜLTELERİNDE KARİYER YAPMA PROBLEMİ YAŞANMAMAKTADIR

Tıp fakültelerinde yükselme ve kariyer yapma problemi yaşanmamaktadır. Çalışan, şartlarını yerine getiren, sınavlarına giren her doktor;  öngörülen süreler içerisinde mesleki gelişimini gerçekleştirebilmektedir. Pratisyen hekim, TUS sınavında başarılı olduğu takdirde uzmanlık alabilmekte, çalışmasını daha ilerilere taşıyan doktor, çalışmalarının karşılığını maddi bakımdan ve makam anlamında fazlasıyla alabilmektedir.

ASKERİ KURUMLARDA YÜKSELMENİN KURALI VARDIR

Askeri kurumlarda da yükselmenin bir kuralı ve zamanı vardır. Bir subay ne zaman kurmay olacağını aşağı yukarı bilebilmektedir. Bu hedef doğrultusunda disiplin cezası almamaya, kaliteli çalışmalarla ödüller almaya ve hedeflediği kariyer basamağına ulaşmaya çalışmaktadır.

Avukat, istediği takdirde hukuk fakültesine öğretim üyesi olarak girebilmeli, savcılık ve hâkimlik yoları avukatlara açık olmalıdır. Devleti yönetme sorumluluğunda olanlar, kamu hizmeti kalitesinin artırılması ve kamu çalışanları arasında rekabetin oluşturulabilmesi için sistemli ve objektif kurallara bağlı yükselme imkânları oluşturmalıdırlar. Özellikle akademik kariyer konusu, memurların bir türlü yol kat edemediği bir alandır.

Tıp fakültelerinde yükselme ve kariyer yapma problemi yaşanmamaktadır. Çalışan, şartlarını yerine getiren, sınavlarına giren her doktor; öngörülen süreler içerisinde mesleki gelişimini gerçekleştirebilmektedir.

Bir üniversite hocasının iki dudağı arasına bırakılmamalıdır akademik çalışma yapmak isteyen memurlar. Hedefler insanlar için bir motivasyon unsurudur.  Milyonlarca çalışanın önü çeşitli sebeplerle tıkanmamalı ve çalışan, hak eden herkes yükselebildiği kadar yükselmelidir. Kalite ancak bu şekilde sağlanabilir. Aksi takdirde hantal ve durağan bir kamu çalışan ordusu oluşacaktır.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum