BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Memurların yıllık izinleri ne kadardır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 5. Bölümünün 102. , 103. ve 104. maddelerinde memurlarımız açısından “Yıllık İzinler ve Mazeret İzinleri” ne kadardır? İzinler hangi şartlarda uzatılabilir?

YILLIK İZİN:

Madde 102 – (Değişik: 31/7/1970 - 1327/46 md.)
Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

MAZERET İZNİ:
Madde 104- (Değişik madde: 13.02.2011–6111 S.K 106. mad.)
A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
E) Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.

Yukarıda belirttiğimiz; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddelerine göre Analık izni ve Yıllık izinler ücretli izinler içinde yer almakta ve bu izni kullanan tüm memurların özlük hakları da korunmaktadır. Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin (E) fıkrasında Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç mali haklara ve sosyal haklara dokunulmayacağı açıklanarak memurlarımızın bu hakları güvence altına alınmıştır. Bu fıkrada yer alan fiili çalışmaya bağlı ödemelerden kasıt; fazla mesai,ek ders ücreti vb. gibi memurlarımızın çalıştıklarında yani mesai yaptıklarında elde edecekleri ödemelerdir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR