BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.443,22
YAZARLAR

Memurların lojman kiraları bu yıl ne kadar değişti?

Artışlara bakıldığında ortalama yüzde 11-12 civarında bir artış yapıldığı ortaya çıkıyor. Kimi kalemlerde ise artışın yüzde 42’yi bulduğu dikkate alınırsa en azından enflasyonla mücadele için bu tür artışların makûl...

Kamu lojmanlarının 2016 yılı aylık kira bedelleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Ocak ayında zamlandırılarak yeniden tespit edilmiş bulunuyor.

Buna göre 2016 yılında;
Yurt içinde bulunan kamu konutlarından aylık her bir metrekare için;
a) Kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 1,65 TL/m²,
b) Kalorifersiz konutlarda 2,58 TL/m²,
c) Kaloriferli konutlarda 3,39 TL/m²,
kira bedeli alınacak.

Lojman kullanım bedellerine gelen zammı önceki yılla mukayeseli olarak göz önüne koyacak olursak:



Lojman kirası çoğu zaman bununla bitmiyor. Ayrı elektrik, su sayaçlarının bulunmaması ve kaloriferci veya kapıcının kurumlarca karşılanması haliyle ek yükümlülükler doğuyor.

Bu ek yükümlülüklerde de geçen yıla oranla artış meydana gelmiş bulunuyor.



Yakıtları Kamu Kurumlarınca Karşılanan Konutlarda İlave Yakıt Bedeli
2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 1,35 TL/m² yakıt bedeli tahsil edilecek. Bu yakıt bedeli geçen yıl 1,24.-TL/m² idi.

Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda; birinci fıkradaki yakıt bedelinin üç katını (4,05 TL/m²) geçmemek kaydıyla, bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan tahsil edilecek. Bununla beraber kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilecekler.

Yakıtı kurum ve kuruluşlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurum ve kuruluşlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek olarak her bir metrekare başına 0,15 TL/m² tahsil edilecek. Bu ortak kullanım bedeli de geçen yıl 0,13 TL/m² idi. Yani artış oranı yüzde 15 oluyor.

ARTIŞLARA DİKKAT

Artışlara bakıldığında ortalama yüzde 11-12 civarında bir artış yapıldığı ortaya çıkıyor. Kimi kalemlerde ise artışın yüzde 42’yi bulduğu dikkate alınırsa en azından enflasyonla mücadele için bu tür artışların makûl seviyede yani en fazla enflasyon oranını geçmeyecek nispette tutulması, “Fiyatlar genel çift haneli rakamlar oranında artıyor” algısı doğuracak aşırı artışlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar