BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
MEMUR

Memurların emekli ikramiyelerine hangi süreler dahil?

Devlet memurları emekli olurken emekli maaşına hangi hizmet süreleri dahil edilir? İşte cevabı...

Memurlar emekli oldukları zaman memuriyette geçirdikleri hizmet sürelerine memuriyetten önceki hizmet süreleri de dahil ediliyor. Ancak bazı hizmet süreleri dahil edilmiyor. İşte ayrıntılar...

Devlet memurlarının emekli olduklarında alacakları emekli ikramiyesine ilişkin hususlar, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununda düzenleniyor.

Emekli ikramiyesi ödemesine esas hizmetleri karşılığında memura emekli ikramiyesi ödenir. Ödenecek ikramiyenin miktarı, memurun son aylığına ilişkin emekli keseneği matrahının, memurun toplam ikramiye yılı ile çarpımı ile belirlenir.

EMEKLİ İKRAMİYESİ SÜRESİNE DAHİL HİZMET SÜRELERİ

Memuriyette geçen hizmet süreleri ile memuriyet dışında geçen bazı hizmet süreleri emekli ikramiyesi ödemesinde esas alınan hizmet süresine dahil edilir.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında Emekli Sandığı Kanununa tabi geçen hizmet sürelerinin tamamı, emekli ikramiyesi süresine dahil edilir.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında memuriyet dışında çalışılan süreler (SSK primleri ödenmek suretiyle geçen süreler), bu sürelere ilişkin görevlerden kıdem tazminatı (iş sonu tazminatı) almayı gerektirecek şekilde ayrılmış olmaları ve kıdem tazminatını almamış olmaları (iş sonu tazminatı ve benzeri tazminat almamış olmaları) durumunda, emekli ikramiyesi süresine dahil edilir.

HANGİ HİZMET SÜRELERİ DAHİL EDİLMEZ?

Memurların, serbest olarak veya özel sektörde geçirdikleri hizmet süreleri ile, kamu kurum ve kuruluşlarında geçirdikleri bazı hizmet süreleri de emekli ikramiyesi süresine dahil edilmez.

-Serbest olarak çalışılan süreler (BAĞ-KUR primi ödemek suretiyle geçen süreler) emekli ikramiyesi süresine dahil edilmez.

-Özel sektörde çalışılan süreler (SSK primleri ödenmek suretiyle geçen süreler) emekli ikramiyesi süresine dahil edilmez.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olmadan çalışılan süreler, bu görevlerden kıdem tazminatı almayı gerektirecek şekilde ayrılmamış olunması durumunda, emekli ikramiyesi süresine dahil edilmez.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olmadan çalışırken, kıdem tazminatı (iş sonu tazminatı) almayı gerektirecek şekilde görevden ayrılmış olmakla birlikte, görevden ayrılırken iş sonu tazminatı, emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı veya başka bir ad altında tazminat almış olanların ilgili hizmet süreleri de emekli ikramiyesi süresine dahil edilmez.

-Emekli ikramiyesi aldıktan sonra yeniden çalışmaya başlayanların tekrar emekliye ayrılmalarında, sadece sonradan geçen hizmetlere karşılık emekli ikramiyesi ödenir. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR