BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Memurlara ilave bir derece verilirse maaşları ne olur?

Toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara ilave bir derece verilmesi de gündemde. Peki memura ilave derece verilmesi durumunda maaşlarında ne kadar artış olur?

Devam etmekte olan Toplu Sözleşme görüşmelerinde, 15 Ocak 2005 tarihinde sonra göreve başlayan Devlet memurlarına ilave 1 derece verilmesi konusu da değerlendiriliyor.

Devlet memuriyetine 15 Ocak 2005 tarihinden önce başlamış olanlar hakkında ilave 1 derece yükselmesi uygulanmış, ancak bu tarih ve sonrasında göreve başlayanlar için böyle bir imkan verilmemişti. İlave derece alamamış olanlara 1 derece verilmesi hususu yıllardır konuşulmasına rağmen, konuya ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştı.

Toplu sözleşme metninde memurlara ilave 1 derece verilmesi konusunun yer alıp almayacağı ile yer alması halinde düzenlemenin nasıl olacağını şimdiden tahmin etmek zor olsa da, ilave 1 derece yükselmesi hakkı tanınması durumunda Devlet memurlarının aylık ücretlerinin unvan ve dereceler itibariyle ne kadar değişeceğinin bilinmesinin, toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların bu konuya bakışını etkileyebileceğini düşünmekteyiz.

İlave 1 derecenin maaşa net etkisi

Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık dereceleri ile emekli keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesi sonucunu doğuracak olan “ilave derece”, Devlet memurları hakkında bulundukları unvan ve derecelere göre farklı etki yaratabilecektir.

Kıdem yılı sürelerinde herhangi bir değişiklik olmadan, bazı unvanlardaki Devlet memurlarının bulundukları dereceden bir üst dereceye yükselmesinin, aylık ücretlerinde yaratacağı net etkiyi görebilmek amacıyla, lisans mezunu (hemşire mesleki lisans) personele göre memurunyeri.com olarak yaptığımız hesaplamaya aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

İlave 1 derecenin bazı unvanlardaki memurların maaşına net etkisi (TL)

NOT:

-2015 yılı ikinci altı ayı için geçerli olan belirlemelere göre hesaplama yapılmıştır.

-Çalışılan kurum ve bölgelerden kaynaklı ödeme farklılıkları dikkate alınmamıştır.

-Polis, hemşire, avukat ve mühendis unvanlı personelden 7, 6 ve 5 inci derecelere; uzman (merkez kariyer) unvanlı personelden 6 ve 5 inci derecelere; diğer unvanlardaki personelden 8, 7 ve 6 ncı derecelere yükselecek olanların, 30 Eylül 2008 tarihinden sonra göreve başladıkları varsayılmıştır. (İlgililerin göreve başlama tarihine göre bu dereceler için belirlenen farklar değişiklik gösterebilir)

-Gelir Vergisi oranı %15 olarak uygulanmıştır.

-Döner sermayeden yararlananlar için, sabit döner sermaye ödemeleri (net ek ödeme miktarı kadar) hesaplamaya dahil edilmiş.

Kaynak: SGK Rehberi

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR