BIST 10.479
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.473,37
İŞÇİ

Memurlar ücretlerinin üzerinde borçlanmak zorunda!

KESK Araştırma Merkezi tarafındna ortaya konulan verilere göre memurlar asgari bir yaşam için ücretinin üzerinde borçlanmak zorunda kalıyor, eğitime, sağlığa, ulaşıma günlük 3 lira ayırabiliyor.

KESK Araştırma Merkezi KESK-AR'ın TÜİK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı araştırmaya göre; eşi çalışmayan, çocuklu ve ortalama bedelli kirada oturan bir kamu emekçisinin yapması gereken en az harcama tutarıyla karşılaştırıldığında, ücreti bu seviyenin yaklaşık yarısına denk geliyor.

EĞİTİME SAĞLIĞIA ULAŞIMA GÜNLÜK ÜÇ LİRA

KESK Araştırma Merkezi KESK-AR'ın hazırladığı raporda, kamu emekçisi borçlanmaması halinde sadece ücreti ile, tamamen paralı hale getirilen eğitim ve sağlık hizmetlerine bütçesinden günlük sadece 1 lira ayırabiliyor. İstanbul'da yaklaşık yüzde 50'lik zamma ulaşan ulaşıma, günlük ayırabildiği tutar ise sadece 2 lira olarak belirtiliyor.

EMEKÇİLER YAŞAMAK İÇİN BORÇLANIYOR

Yapılan araştırmada ortalama bir kamu emekçisi asgari bir yaşam için ücretinin üzerinde borçlanmak zorunda kalıyor. 5 yıllık borçlanma grafiğinde en fazla borçlanan kesim kamu emekçileri olarak görülüyor. Aylık ücreti 1,000-2,000 TL aralığında olan emekçiler, 5 yılda %18 artan borç yükleriyle en çok borçlananlar listesinin başında yer alıyor.

Kamu emekçilerine, emeklilere ve asgari ücretli işçiye reva görülen ücret zamları, sürekli artan hayat pahalılığı karşısında oldukça yetersiz kaldığına dikkat çekilen raporda, tamamlayıcı geçim kaynağı olarak kredi ve kredi kartlarının tek seçenek olarak gösterildiği belirtiliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR