BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.447,68
YAZARLAR

Memurlar OHAL'de istifa edebilir mi?

EDİRNE’den ismi mahfuz okurumuz A.A soruyor: “Bünyamin bey, doktor olarak kurayla atamamız yapılacak. Doğu illeri çıkarsa gitmek istemiyorum ama atama hakkım yanmasın istemiyor. OHAL döneminde istifa edersem ne olur?

EDİRNE'den ismi mahfuz okurumuz A.A soruyor: “Bünyamin bey, doktor olarak kurayla atamamız yapılacak. Doğu illeri çıkarsa gitmek istemiyorum ama atama hakkım yanmasın ve bir memurluk başlangıcım olsun diye de gidip başlangıç yapıp istifa etmeyi düşünüyorum. Ama istifa edersem bir daha memur olamazmışım, ömür boyu memuriyetim yanarmış doğru mu? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?”

Sayın okurum, malum ülkemiz olağanüstü bir dönemden geçiyor.

15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişimini planlayanlar, bizzat icra edenler, onları destekleyenler, alkış tutanlar bir bir yakalanıyor, devletten temizleniyor.

Bu sürecin daha hızlı ve etkin yürümesi için de 21 Temmuz’dan itibaren üç ay boyunca olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi tüm ülke çapında…

OHAL üç ay sürecek, eğer uzatılmaz ise de üç ay sonunda kendiliğinden son bulacak… Ama uzatılırsa da devam edecek…

Olağanüstü hal millete değil devletin kendisine ilan edildi. Amaçlanan şey 15 Temmuz gecesi yaşanan hain saldırının faillerini tümüyle Devletten temizlemek.

OHAL MEMURLARI NASIL ETKİLER?

Olağanüstü hal memurlar açısından çok önemli!

Örneğin OHAL sırasında Devlet Memurları Kanunu kapsamına giren bütün personelin olağanüstü hali gerektiren konu ile ilgili verilen görevleri yapmaları mecbur.

İl Valilerinin görevi yapmayan memura durumun ağırlığını dikkate alarak uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin cezalarını doğrudan doğruya vermeye ve uygulama yetkisi var.

Dahası, OHAL’e ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak doğrudan memuriyetten atılmayı gerektiriyor…

Keza OHAL boyunca kamu görevlilerine normal çalışma süreleri dışında ilave iş yükü oluşturulabilmesi mümkün…

Yani OHAL memurlar açısından bir teyakkuz hali!

GÖREVE BAŞLAMAYAN YANDI!

OHAL özellikle memurların göreve başlamaları, atanmaları, görevden çekilmeleri açısından kritik önemde…

Normalde devlet memuriyetine atanan birinin ayni yerdeki bir göreve atandıysa takip eden ilk iş günü, başka bir yerdeki göreve atandıysa onbeş gün (ve ilave olarak bir veya iki gün yol iznini) takip eden iş günü göreve başlaması şarttır.

OHAL’de bu süreleri değiştirmek mümkün ama bir değişiklik yapılmadı…

Bu söylediğimiz süre içerisinde gidip görevine başlamayan bir kişinin ataması iptal edilir, ceza olarak da bir yıl boyunca memuriyete tekrar atanması yasaklı hale gelir…

Yani ilk kez memuriyete atanan gidip göreve başlamazsa bir yıl memur olamaz…

Keza ataması için kullandığı sınav (KPSS, TUS vs) puanı da yanar…

OHAL'DE DURUM FARKLI!

Ama gidip göreve başlarsa bu defa iş değişiyor…

Zira bir gün bile olsa göreve başlayan bir aday memur (örneğin bir doktor) ülkemizde OHAL uygulandığı için dikkatli olmalı!

Diyelim ki Şırnak’a doktor olarak zorunlu hizmet kapsamında tayininiz çıktı, gidip göreve başladınız.

Kanuna göre, OHAL, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki memurlar yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.

OHAL ülke çapında ilan edildiği için bu hüküm tüm memurları kapsıyor! Keza Şırnak’ta da böyle Edirne’de de…

Türkçesi şu: OHAL boyunca yerinize çalışacak bir doktor bulmadan görevden ayrılamazsınız…

ÖMÜR BOYU MEMURLUK HAKKINIZ YANAR!

Ayrılırsanız ne olur?

OHAL’de olduğumuz için yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça memuriyetten ayrılan bir memur bir daha ömür boyu memuriyet yüzü göremez!

Yanlış okumadınız, ömür boyu…

Bu söylediğimiz süre içerisinde gidip görevine başlamayan bir kişinin ataması iptal edilir, ceza olarak da bir yıl boyunca memuriyete tekrar atanması yasaklı hale gelir…

 Eğer, OHAL olmasa memurun usulünce görevden çekilmesinin cezası altı ay boyunca tekrar memur olma yasağıdır…

Ama OHAL süresinde gidip göreve başlayan bir aday memur eğer yerine atanacak kişi gelmedikçe görevi bırakırsa bir daha memur olamaz! Ömür boyu…

O yüzden, son atamalar ile göreve başlayacak tüm memur adaylarına ve özellikle önümüzdeki doktor atamalarında zorunlu hizmet yerleri kurayla belirlenecek olanlara önemle hatırlatalım: Gidip göreve başlayıp başlamayacağınıza karar verirken iyi düşünün!

---

Kıssadan Hisse

“En büyük başarı hiç düşmemek değildir. En büyük başarı düştüğümüz her seferinde yeniden ayağa kalkabilmektir.”

— Konfiçyüs

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum