BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,77
ALTIN 2.456,15
YAZARLAR

Memurlar görevde nasıl yükselir? 

Memurların kamu hiyerarşik yapılanması içerisinde terfi ederek yükselmesinin de usul ve esasları bulunuyor. Öğrenim düzeyi, sınavlar, memuriyete giriş tarihi gibi unsurlar terfi esaslarında etken oluyor.

Memurların kamu hiyerarşik yapılanması içerisinde terfi ederek yükselmesinin de usul ve esasları bulunuyor. Öğrenim düzeyi, sınavlar, memuriyete giriş tarihi gibi unsurlar terfi esaslarında etken oluyor. 

Başlıktaki soruya kaba tabirle "Torpil ile" veya kibar ifadeyle "Referans ile" dediğinizi duyar gibiyim. Ne yazık ki uygulamada böyle olduğunu kabul etmekle beraber bu sorunun bir de nizami cevabı var ve bu şekilde atananlar da yok değil. Dolayısıyla yöntemin nizamisini bilmemizde yarar var. Kaldı ki referans ile atamada da nizami yöntemin basamak yükselme esaslarına uymak gerekiyor.

Devlet memurlarının görevde yükselmesine ilişkin hususlar “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile düzenlenmiş ve görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aranacak öğrenim düzeyi şartının nasıl olacağı da belirtilmiş bulunuyor.

18.04.1999 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin" 5 inci maddesi ile bu kapsamındaki görevlere tayin edilebileceklerde aranacak öğrenim seviyesi koşulu düzenlenmiş olup, memuriyete 18.04.1999 tarihi ve daha öncesinde girmiş olanlar ile bu tarihten sonra girmiş olanlar arasında görevde yükselme bakımından farklılıklar bulunuyor.

GÖREVDE YÜKSELMEDE ÖĞRENİM DÜZEYİ ŞARTI

Devlet memurlarının görevde yükselme kapsamındaki görevlere atanmasında aranan öğrenim seviyesi koşulları, kurumları tarafından çıkarılan yönetmeliklerde unvanlar itibariyle belirtilmekle birlikte, bazı unvanlara ilişkin öğrenim düzeyi koşulunun nasıl olması gerekeceği Genel Yönetmelikte belirtilmiş bulunuyor. Anılan Yönetmeliğin 5’inci maddesindeki bu saptamaya göre;

Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanacaklarda en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş olma, 

Programcı, Şef, Amir ve bu düzeydeki görevlere atanacaklarda en az iki yıllık yükseköğrenim görmüş olma,

Memur, Muhasebeci, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoför ve bu düzeydeki görevlere atanacaklarda en az orta öğrenim görmüş olma, koşulları aranıyor.

Bununla birlikte kurumların özel yönetmeliklerinde düzenlenmiş olması şartıyla, hizmet alanına ilişkin olarak iki yıllık yükseköğrenim görenlerin müdür ve daha alt görevlere, orta öğrenim üzerine kurumlarınca açılan en az iki yıl süreli mesleki kursları bitirenlerin ise müdür yardımcısı ve daha alt görevlere atanmasında yukarıda belirtilen öğrenim düzeyi şartları aranması gerekmiyor.

Görevde yükselme sınavı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlerden yukarıda sayılan görevler ile kurumlarca çıkarılacak özel yönetmeliklerde belirlenen görevlere aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları,

Unvan değişikliği sınavı, en az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için yapılan sınavı ifade ediyor.

17 YIL ÖNCE MEMUR OLANLARA İLİŞKİN ÖZEL HAK 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik, 18.04.1999 tarihi itibariyle Devlet memuru olanlar için özel bir düzenleme getirmiştir. Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinde yer alan istisnai hakka göre;

18.04.1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanların, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilmeleri gerekiyor.

Ayrıca görevde yükselme suretiyle atamalarda aranan öğrenim düzeyi şartının, 18.04.1999 tarihinde görevde bulunan Devlet memurları için, kurumlarının özel yönetmeliklerinde daha alt düzeylerde öğrenim koşulu şeklinde belirlenmesi de mümkün bulunuyor.

 GÖREVE YÜKSELME SINAVI İÇİN GEREKLİ HİZMET SÜRESİ

Görevde yükselme sınavı için gerekli hizmet süresi koşulunun hesabını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesine göre yapılması gerekiyor. Şayet görev yapılan kurum 217 sayılı KHK'nın kapsamındaysa, burada geçen hizmetin tamamı toplam hizmet süresinden sayılması gerekiyor. 217 sayılı KHK'nın kapsamındaki kurumlar ise kısaca Türk Silahlı Kuvvetleri dışında kalan tüm kamu kurum ve kuruluşları oluyor.

TSK PERSONELİNİN MEMURİYET UNVANLARINA ATANMASI 

TSK personelinden kamuya memur kadrolarına atamalarda sınav şartı aranmaksızın atama mümkün olabilmektedir. Zira Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin “Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde öğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü dikkate alınır.” Hükmünü içeren ek 1 inci maddesi ile DPB’nin konuya ilişkin olumlu görüşleri bu tür atamalara cevaz vermektedir.

Örneğin DPB’nin 26.03.2009 tarih ve 3247 sayılı görüş yazısında;

“Daha önce söz konusu rütbede görev yapmış olmaları ve mevzuatla aranan diğer şartları taşımaları kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının kendi özel yönetmeliklerinde,

1- “Yönetim Hizmetleri Grubu”nda düzenlenmiş olan şef unvanlı ve bu unvanla aynı düzeyde veya daha alt düzeyde gösterilen diğer görevlere, “teğmen” veya “üsteğmen” rütbesinde görev yapmış olanların,

2- “Yönetim Hizmetleri Grubu”nda düzenlenmiş olan müdür yardımcısı veya uzman ile adı geçen unvanlı kadrolarla aynı düzeyde veya daha alt düzeyde gösterilen diğer görevlere, “yüzbaşı” rütbesinde görev yapmış olanların,

3- “Yönetim Hizmetleri Grubu”nda düzenlenmiş olan müdür unvanlı ve bu unvanla aynı düzeyde veya daha alt düzeyde gösterilen diğer görevlere, “binbaşı” rütbesinde görev yapmış olanların               

görevde yükseleme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın atanabilmeleri hususunun, ilgili kurumların takdirinde olduğu değerlendirilmektedir.”

denilmektedir.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum