BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
ÖĞRETMEN

Memura rotasyon alıştıra alıştıra uygulanacak!

Yeni 657'nin en merak edilen konularından olan memura rotasyon uygulaması için hükümetin arayışları sürüyor. Hükümet rotasyonu memura sindire sindire mi kabül ettirecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz aylarda verdiği demeçlerde memura rotasyon uygulamasını getirmeyi düşündüklerini ifade etmiş ve konuyla ilgilihazırlık çalışmaları yapıldığı belirtmişti.

Rotasyonla ilgili neler olmuştu?

Bakanın bu açıklamasında sonra, aslında zorunlu doğu görevinin amaçlandığı anlaşılan rotasyon uygulamasını tüm memurlara yaygınlaştırmak yönündeki istek, Kamu Personeli Danışma Kuruluna da taşınmıştı. Halen polis, doktor gibi bazı mesleklere uygulanan rotasyonun diğer memurlara da yaygınlaştırılması, Kurulda masaya konularak memur sendikalarının bu konudaki düşünceleri alınmıştı. Türkiye Kamu Sen, Memur Sen ve KESK bu öneriye karşı çıkmış ve rotasyonun zorlamayla değil maaş artışı, ikramiye verilmesi gibi teşvik edici uygulamalarla gündeme getirilmesi gerektiğini belirtmişti.  

Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısından sonra bu konuda net bir açıklama yapmayan hükümet, konunun üzerinde çalışıldığını ve taraflarla uzlaşmadan konunun gündeme alınmayacağını belirterek memurları rahatlatan açıklamalar yapmıştı.

Yasal düzenlemeye gerek var mı?

memurunyeri.com'un haberine göre rotasyon konusunu gündeme getiren hükümetin bunu uygulamaya sokmak için herhangi bir yasal düzenleme yapmasına gerek bulunmuyor. Halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 72 ve 76 ncı maddesinde yer verilen düzenlemeler, memurların zorunlu rotasyona tabi tutulması için gerekli hukuki altyapıyı sağlamaktadır. 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesinde, “Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır… Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar.” denilmektedir.

Dolayısıyla, 657 sayılı Kanunda yer verilen bu hükümler gereğince kurumlar kendi atama ve yer değiştirme yönetmelikleri ile rotasyonu uygulama imkanına sahiptirler ve bu konu için ayrıca yasal düzenleme yapmaya gerek yoktur.

Hal böyle iken, konunun Kamu Personeli Danışma Kurulunda gündeme getirilmesi memurun tepkisini ölçmek ya da yavaş yavaş memurun bu uygulamalara alıştırılması amaçlı olabilir.

Rotasyon için yeni yöntem bu mu?

Yine de Sendikalardan bu konuda tepki alan hükümetin, bu konuya torba Kanunda yer vermemesi memurlar arasında rahatlamaya yol açarken, geçtiğimiz günlerde çıkan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı atama ve yer değiştirme yönetmeliği kafalarda tekrar soru işaretleri doğurdu.

Hükümetin bu konudaki yeni tercihinin yasal bir düzenleme yaparak tepki çekmek yerine, mevcut yasal altyapıyı kullanarak, kurum bazında atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinde gerekli değişiklikleri yapmak suretiyle, rotasyonu parça parça, sindire sindire uygulamaya sokmak şeklinde olup olmadığını ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR