BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86
YAZARLAR

Memur Çocuklarının Yeşil Pasaport ve GSS Haklarında Önemli Nokta

Yeşil pasaport hakkı olan bir devlet memurunun 22 yaşında üniversite öğrencisi olduğunu belirten genç okurum E.Gündoğdu kısa bir zaman önce 15-20 gün kadar sigortalı olarak çalıştığını belirterek soruyor

Yeşil pasaport hakkı olan bir devlet memurunun 22 yaşında üniversite öğrencisi olduğunu belirten genç okurum E.Gündoğdu kısa bir zaman önce 15-20 gün kadar sigortalı olarak çalıştığını belirterek soruyor:

“Yeşil pasaport hakkım ölüyor mu? Eğer yeşil pasaport hakkım ölüyorsa sigortaya gidip öğrenci belgemle babamın üstüne geçsem geri yeşil pasaport hakkından yararlanabilir miyim?”

Okurum sormamış ama sorusuyla bağlantılı önemli bir ilgili husus bulunuyor. Bu hususu açalım ki benzer durumda olanlara da bir uyarı yapmış olalım. O nokta da okurumuzun sağlık yardımı konusudur.

SAĞLIK YARDIMI KONUSU

Memur çocuklarının genel sağlık sigortası konusunda 657 sayılı Kanundan gelen önemli bir hakları bulunuyor. O hak da öğrenimleri devam etsin veya etmesin 25 yaşına kadar memur veya Emekli Sandığı emeklisi ebeveynlerinden dolayı sağlık yardımı alma haklarının olmasıdır.

Mamafih bu kazanılmış hak ilânihaye geçerli bir kazanılmış hak değildir. Memurların genel sağlık sigortası kapsamına alındıkları 15.01.2010 tarihinden itibaren sigortalı olarak birkaç gün bile çalışanlar yeniden 657 sayılı Yasadan kaynaklanan sağlık yardımı haklarına dönememekte, 5510 sayılı yasa kapsamındaki genel sağlık sigortası şartlarına tabi olmaktadırlar.

Zira 5510 sayılı Kanun kapsamındaki genel sağlık sigortası hakkı bakımından çocukların sigortalı veya emekli ebeveynlerinden dolayı sağlık yardımı hakları öğrenimlerine devam etmiyorlarsa 18 yaşına, ortaöğrenime devam ediyorlarsa 20 yaşına, yükseköğrenime devam ediyorlarsa 25 yaşına kadar geçerli oluyor.

Bu bakımdan bu okurumuz şayet öğrenime devam etmiyor olsaydı sırf bu 15-20 gün işe girip çıkmak yüzünden memur ebeveynden dolayı sağlık yardımı alma hakkını kaybetmiş olacaktı.

YEŞİL PASAPORT KONUSU

Yeşil pasaportlu memurun çocukları cinsiyet ayrımı olmaksızın ailesiyle birlikte yaşaması, evli bulunmaması, iş sahibi olmaması ve öğrenimi devam etmesi şartlarını sağlamaları halinde 25 yaşın ikmaline kadar yeşil pasaport hakkından yararlanabilecekler. Yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocukları da hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip bulunuyor.

Bu bakımdan okurum da bir süre sigortalı olarak çalışsa da halen işsiz bulunduğundan yaş durumuna göre memur babasından dolayı yeşil pasaport alma hakkına sahip bulunmaya devam ediyor.

Yorumlar 4 Yorum