BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Memur 16 hafta/ 112 gün doğum izni kullanabilir

Doğum yapan memur 657'ye göre kaç gün izin yapabilir? Doğum izin süresi kaç gündür. Memur olan baba kaç gün babalık izni kullanabillir, doğum izin süreleri paraya çevrilebilir mi?

MEMURHABER.COM/ÖZEL İÇERİK-EKREM AYTAR: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müsait olan hemen her ortamda hazır bulunan topluluğa “En az üç çocuk” yapmaları tavsiyesinde bulunuyor. Bu tavsiyenin arka plânında da 2010-2050 yılları arasında Türkiye nüfusunun dünya nüfusuna paralel olarak düşüşe geçeceği; 1,3 ortalamasında seyredeceğinin tahmin edilmesi istatistiği gösteriliyor. Bu nedenle Türkiye nüfusunun arttırılması teşvik ve tavsiye ediliyor. Son yılların moda tabiri ile kadınlara bu konuda da pozitif ayrımcılık yapılması plânlanıyor.

Maalesef son günlerde doğum izni konusu flaş haber spotlarıyla manşetlere çıkarılıyor. Haberi okuduğunuzda havanda su dövüldüğünü görüyorsunuz. Haberin özeti şöyledir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın istihdamının teşviki için üzerinde çalıştıkları konular olduğunu belirterek şunları kaydetti; ''Bunlardan birincisi doğum izninin 24 haftaya çıkarılması, maliyetinin devlet tarafından karşılanması. Diğeri, doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra işe alınmasının zorunlu kılınması, memur olan annelerin ücretsiz doğum izninde geçen sürenin de derece kademe hesaplarına katılması, çocuk yardımlarının artırılması, kamu kurumlarında kreş zorunluluğu getirilmesi, çocuk sayısına göre kadınlarda emeklilik yaşının kademelendirilmesi yani aşağı çekilmesi.

Bir diğeri yarı zamanlı ve kısmi zamanlı çalışma. Bu ve benzeri birçok alternatif şu anda bakanlığımızın ve bakanlıklar arası çalışmalarımızın gündeminde olan konular. Yani yalnız 3 çocuk asgari deyip işi bırakmıyoruz, bunun sağlanması ve kadın hakları açısından atılması gereken adımlar ne ise bunların atılması konusunda bir bakanlık kuruldu, bakanlık kurulmakla da kalmadı atılması gereken adımlar konusunda da ciddi bir dayanışma ve güzel bir çalışma ortamındayız.''

Bakan Faruk Çelik’in üzerinde çalıştıklarını belirttiği konulara kimsenin bir itirazı olamaz. Fakat bu güzel gelişmeler kanunlaşmadan sadece bir iyi niyet niteliğindedir. Devlet memurlarının lehine olan bu güzel gelişmeleri kanunlaşmış gibi gören devlet memurları, uygulamada farklı durumlarla karşılaştıklarında şaşırmaktadırlar.

Şu an doğum yapan devlet memurları, yürürlükte olan “İzin Yönergesi”ne göre doğum izinlerini kullanmak durumundadırlar. Bu izin yönergesinde memurun doğum izni “Mazeret İzinleri” bölümünde; “Verilmesi Zorunlu Olan İzinler” olarak açıklanmıştır. Buna göre; Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır. Süt izni, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından; okulöncesi ve sınıf öğretmenlerine eğitim ve öğretim saatleri dışında, diğer öğretmenlere ise çocuk emzirme durumları göz önünde bulundurularak derslerinin günün belli saatlerine konulması suretiyle kullandırılır.

Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle üç gün mazeret izni (Verilmesi zorunlu olan izinlerdendir.) verilir.

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104’üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan bayan öğretmenlere “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre; doğumuna üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez.

Yazımıza başlıktaki sorunun cevabı ile son verelim: Doğum yapan devlet memuru doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta, yani 16x7= 112 gün doğum izni kullanabilir.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR