BIST 10.729
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.521,80
GÜNCEL

Mehmet Şimşek'ten faiz açıklaması

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, faizlerin yüksek olmasının sebeplerini gazetecilere anlattı. Şimşek, ekonomide öne çıkan başlıkları gazetecilere değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bütün dünyada mülteci konusu, Suriye savaşı konuşuluyor. Suriye göç verince Türkiye haritası da ortaya çıkıyor. Bu risk primimizi artırıyor, turizm sektörünü ciddi biçimde olumsuz etkiliyor" dedi.

Şimşek, "Çok açık ve net olarak önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye'nin tekrar koalisyonlarla baş başa kalmaması, kalkınma yarışında geriye düşmemesi, Türkiye'nin bu anlamda sorunlar yaşamaması için kesinlikle başkanlık sistemi daha uygundur." diye konuştu.

"MERKEZ BANKALARI TEK BAŞINA SORUNU ÇÖZEMEZ"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: "Küresel kriz sonrası Merkez bankalarından beklentiler zirveyi buldu. Merkez bankaları sanki Süpermenmiş gibi bir beklenti kurgulandı. Yok öyle bir şey. Para politikalarının tek başına küresel ekonomiyi ayağa kaldırma imkanı yok. Bu beklentiler yanlış. Merkez bankaları tek başına sorunu çözemez, geçici birtakım rahatlamalar, kolaylıklar sağlayabilir."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: "Sayın Cumhurbaşkanımız haklı faizler yüksek ama niye yüksek. Burada bizim oturup bakmamız gerekiyor. Türkiye, tasarruf oranı son derece düşük bir ülkedir. Yani Türkiye ayağını yorganına göre uzatmayan bir ülkedir. Tasarruf oranı en düşük ülkelerden biridir. Tasarruf düşük olunca ne yapıyorsunuz, dış kaynağa ihtiyacınız var."

 FAİZ NEDEN YÜKSEK?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye'deki bankacılık sistemindeki kredilerin mevduata oranı yüzde 120'ye çıkmış. Kredilerin Türk Lirası mevduatına oranı yüzde 140'ı aşmış. Sistem kaynak akışı olmadığı için büyüyemiyor, faiz o yüzden yüksek" diye konuştu." dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: "Tasarrufların artırılması, sermaye piyasalarının derinleştirilmesi, enflasyonun kalıcı olarak düşük tek haneye indirilmesi ve Türkiye'nin öngörülebilirliğini, kredibilitesini artırmamız ve risk primini azaltmamızla faizler çok daha kalıcı, uzun vadeli düşük seviyede seyreder. Bu işin başka kolaycı bir yolu yok."

Şimşek: "Siyasi istikrarın olduğu dönemlerde Türkiye hızla kalkınmıştır"

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR