BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.455,68
ÖĞRETMEN

MEB öğretmenlerin sorunlarına neşter atıyor!

MEB'ten il içi, il dışı, norm güncelleme, okul dönüşümleri ve özür durumu, alan değişikliği gibi önemli başlıklarda somut adımlar geliyor...

Milli Eğitim Bakanlığında son dönemde işlerin yolunda gitmediği ile ilgili ciddi eleştiriler yapılıyordu. Bu eleştirilerden sendikalarda nasibini almaya başlamış ve neden müdahale edilmiyor sorusu gündeme gelmişti. Eğitim-Bir-Sen'in Bakan Nabi Avcı ile yaptığı görüşme sonrası Bakan'ın yayınladığı genelge “nihayet sonunda doğru yol bulundu” dedirtti.

Bakanlıkta işlerin çok yavaş ilerlemesi, özellikle öğretmen atama yer değiştirme ve yönetici atama konularında eleştirilerin dozunun yükselmesi yaz aylarının sıkıntılı geçeceğini gösteriyordu. İl içi, il dışı, norm güncelleme, okul dönüşümleri ve özür durumu, alan değişikliği gibi önemli başlıklardaki belirsizlik eğitim çalışanlarında tansiyonu yükseltmeye başlamıştı ki Eğitim-Bir-Sen'in görüşmesi sonrası Bakan duruma müdahale etti.

Bakanlık daha önce bazı sendikalara verdiği yazılı cevapta atamaların norm güncellemeleri ve dönüşümler yapılmadan olacağını belirtmişti. Okul dönüşümleri ve norm güncellemelerini yapmadan il içi ve il dışı atamaları yapmayı planlayan bakanlığa Eğitim-Bir-Sen ilk düğmenin doğru iliklenmemsi halinde yaşanacak sıkıntıları hatırlatmış ve yanlış yapılmamasını söylemişti. Eleştirilerin göz önüne alındığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı 15.05.2013 tarih ve 980028 sayılı “Yer Değiştirmeler” konulu genelgeyle belirsizliği ortadan kaldırmış gözüküyor.

İlk Önce Okul Dönüşümleri Yapılacak

İlköğretim okullarının bağımsız ilkokul ya da ortaokul şeklinde yapılandırılması işlemleri öğretmen ve yönetici norm kadrolarının güncellenebilmesi bakımından dönüşümün Mayıs ayı sonu itibariyle tamamlanması istendi.

İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenler dönüştürme sonucu oluşturulan ve ilişkilendirilen ilkokula ya da ortaokula alanları dikkate alınarak öncelikli atanacaklar.

Dönüşüm sonrası da sınıf öğretmenlerinin önceki sınıflarını okutmaya devam etmesi istendi.

İkinci Olarak Normlar Güncellenecek

Norm kadro güncellemeleri 20 Mayıs-21 Haziran arasında yapılacak. Ara sınıflarda sınıf birleştirmesi yoluyla öğretmenlerin norm fazlası duruma düşürülmesinin önüne geçilecek. Norm güncellemeleri esnasında öğretmen fazlalığı oluşması durumunda istekli olan öğretmenlere norm kadro fazlası olma imkânı sağlanacak. Bu öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecekler. Hizmet puanı itibariyle isteği doğrultusunda il içinde atanamayan bu öğretmenler öncelikle o eğitim bölgesi içindeki okullara, bunun mümkün olmaması halinde ilçe içindeki ya da il içindeki diğer okullara atanabilecekler.

Norm fazlalığında istekli olan öğretmen olmaması durumunda hizmet puanı en düşük olan öğretmen doğal olarak norm fazlası öğretmen olarak değerlendirilecek.

Atama Takvimi Netleşti

İl içi, iller arası zorunlu çalışma yükümlülüğü yer değiştirmeleri: Haziran- Temmuz aylarında 

Alan değişikliği: Temmuz ayında

Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler: 15 Temmuz-5 Ağustos arası
İlk atamalar: 16-29 Ağustos arası

Bakanlık; Öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin hususlarda daha geniş açıklamayı ilerleyen günlerde yapacağını belirtti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR