BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,96
ALTIN 2.447,68
GÜNCEL

Lüks arabalar test plaka ile ÖTV'den kaçıyorlar! Aralarında ünlü isimler var

İstanbul’da test plaka ile gezen 12 lüks araç trafikten men edildi. Şarkıcı Berkay Şahin de ‘T’ plakalı araçla görüntülenmişti. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ekipleri ÖTV kaçakçılığı yapanları tek tek tespit etti..

İstanbul'da lüks otomobil satan bazı galerilerin, test ve geçici plaka olarak bilinen 'T' plakayı usulsüz kullandığı öğrenildi. Söz konusu dolandırıcıların ÖTV'siz araç satışı yaptıkları ortaya çıktı.

.

Bu yöntem ile, yurtdışından getirdikleri otomobillere ÖTV ve KDV ödemeyen galericilerin yüzde 220'ye yakın bir kazanç sağladığı iddia edildi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ekiplerince İstanbul'da bu şekilde trafiğe çıktığı tespit edilen 12 araca 10 bin 902 lira ceza kesildi. Geçtiğimiz günlerde şarkıcı Berkay Şahin de 'T' plakalı araçla görülmüştü..

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun "Geçici trafik belgeleri ile geçici tescil plakaları" başlıklı 25'inci maddesi doğrultusunda Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Yönetmeliğinde geçici "trafik belgeleri ve geçici plakaların" verilme esasları belirlenmiştir.

.

GEÇİCİ PLAKAYA NORMAL PLAKA GÖRÜNÜMÜ VERDİLER

Ancak son zamanlarda ÖTV'den kaçmak isteyen bazı satıcılar; "A Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi"ne istinaden "prototip veya yol testi" yapacak olan araçlar için düzenlenen "T" geçici plakaların zemini sarı, harf ve rakamları siyah olması zorunlu iken bu uygulamanın suistimal ederek plakaların usulsüz bir şekilde değiştirilerek, beyaz zemin üzerine siyah harf ve rakamdan oluşturup normal plaka görünümü kazandırıldığı tespit edildi.

.