BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.427,92
GÜNCEL

Kuzey Kore Lideri ilan etti! Hazır olun dedi paylaştı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un sözlerini uluslararası haber ajansları 'son dakika' koduyla servis etti, Pyongyang-Washington hattında şimşek yüklü bulutlar çarpışıyor.

Bir ay ortalıktan kaybolan ve verdiği kilolarla dünyanın gündeminden düşmeyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD'nin yeni başkanı Joe Biden ve yönetimine yönelik ilk kez doğrudan yorumlar yaptı.

Kim'in sözlerini, Kuzey Kore resmi haber ajansı dünyaya duyurdu. Ülkesinin ABD ile hem diyalog hem de yüzleşmeye hazır olmasını isteyen Kim, özellikle yüzleşmenin altını çizdi.

Perşembe günü İşçi Partisi'nin merkez komitesinde konuşan Kuzey Kore liderinin açıklamaları, Joe Biden yönetiminin Pyongyang politikasına ilişkin ilk detaylı analiz niteliği taşıyor.

Washington'la anlaşma için uygun strateji ve karşı taktikler ortaya koyan Kim Jong-un, ABD ile muhtemel bir yüzleşme için özellikle tam hazırlık istedi ve ülkesine emir verdi.

Kim'in söz konusu yorumları, ABD'nin yeni Kuzey Kore temsilcisinin atanmasından iki gün sonra geldi. Washington'ın yeni temsilcisi Sung Kim, 23 Haziran tarihinde Güney Koreli ve Japon yetkililerle bir araya gelecek.

Güney Koreli Prof. Yang Moo-jin, Kim'in sözlerini Washington'a müzakerelere geri dönme mesajı olarak görüyor. Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) nükleer ilişkiler uzmanı Vipin Narang ise, Pyongyang'dan gelen açıklamaları Kim'in bekle ve gör politikasının devamı olarak tanımlıyor.

Koronavirüs salgınıyla birlikte ekonomisi dibe batan ancak hiçbir vaka bildirmeyen Kuzey Kore'de, Kim hafta içinde kıtlık uyarısında bulunmuş ve uluslararası müzakere çağrısını gündeme getirmişti. Ancak Kim, söz konusu çağrısında ABD ile Güney komşusundan açıkça bahsetmedi.

Neredeyse on yıl önce ülkenin lideri olduğundan bu yana fiziksel görüntüsüyle tüm dünyanın ilgisini çeken Kim, geçen hafta günü devlet medyası tarafından yayınlanan görüntülerde belirgin şekilde daha ince görünüyordu.

Bir ay sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkan Kim'in fotoğraflarını analiz eden NK News, Kuzey Koreli liderin 'önemli miktarda kilo verdiğinin' altını çizdi. Seul merkezli haber sitesi, 37 yaşında olduğuna inanılan Kim'in, 12 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen favori saatinin kayışını sıktığını gösteren büyütülmüş görüntüler yayınlamıştı.

Fotoğraflar, Kim’in sol bileğinin bu yılki halinin, mart ayı ve Kasım 2020'de çekilen benzer görüntülerden çok daha ince olduğunu gözler önüne seriyordu. Babası Kim Jong-il'i Aralık 2011'de kalp krizinden yitiren Kim’in ağır bir sigara tiryakisi olduğu belirtilirken, kilosuna ve yaşam tarzı nedeniyle sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği belirtildi.

NK News, Güney Kore ulusal istihbarat servisinin geçen yıl Kim'in 140 kilogram ağırlığında olduğuna inandığını ve 2011 sonlarında iktidara geldiğinden bu yana yılda ortalama 6-7 kg aldığını düşündüklerini yazdı. Ancak, Kim'in değişen görünümünün bir hastalığın sonucu mu yoksa bilinçli bir kilo verme kararı mı olduğu net değil.

Geçen yıl 140 kilo olduğu düşünülen Kuzey Kore liderinin yeni görünümü, sağlığıyla ilgili spekülasyonları artırdı. Daha önce Kim'in öldüğüne dair iddialar ortaya atılmış hatta sahte görüntüler bile yayınlanmıştı.

Kuzey Kore liderinin Mayıs ayı başından itibaren bir ay süreyle ortadan kaybolması, sağlığına ilişkin dedikoduları zirveye çıkarmıştı. Ancak Haziran ayında daha öncekilere benzer şekilde Kim bir kez daha ortaya çıkarak dedikodulara noktayı koydu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR