BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.493,95
GÜNCEL

'Kreşli cezaevi' uygulaması geliyor!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, hapishanelerde anneleriyle ceza çeken çocuklar için çarpıcı bir çözüm sundu. İslam, “Bu çocukların durumunu iyileştirmek amacıyla Adalet Bakanlığı’yla görüşüyoruz” açıklamalarında bulundu.

MEMURLAR- 5 aylık ikiz bebekleriyle 19 Mayıs'ta cezaevine girmesi kesinleşen Mülkiye Demir Kılınç'ın durumu kamuoyunda tartışma yaratırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Adalet Bakanlığı'na cezaevlerinde anneleriyle ceza çeken çocuklar için çarpıcı bir çözüm önerdi.

Milliyet gazetesinin haberine göre; belli bölgelerde kreşli cezaevi uygulamasına geçilmesinin düşünüldüğünü belirten İslam, "Ceza çeken annelerin yanında olan çocukların durumunu iyileştirmek için Adalet Bakanlığı ile görüşme yürütüyoruz. Çocukları olan anneleri belli bir cezaevinde toplanması ve bu cezaevlerini kreşe dönüştürülmesi çözümünü düşünüyoruz. Eğer çocukları tek bir cezaevinde toplayabilirsek dışarıda verdiği kreş hizmetini cezaevinde verebiliriz" diye konuştu. İslam, "Hamile veya çocuklu annelere ilişkin bir düzenlemeyi torba yasaya koymayı düşünüyor musunuz" sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi. İslam, "Biz, bakanlık olarak kadınlara kreş imkanı veriyoruz ama cezaevi dışında. Bir de cezanın çekildiği süre içinde çocukları kendi kurumlarımıza alıyoruz. Bu konuda kararı tamamen anneye bırakıyoruz. Bu konumdaki annelere ceza ertelemesi konusu Adalet Bakanlığı'nın kararı olur. Bize düşen görev çocuklarla ilgili tedbirleri almak. Zaten alıyoruz. Ama şimdi Adalet Bakanlığı ile yeni bir çalışma başlatıyoruz.

Ceza çeken annelerin refakatinde olan çocukların durumlarını iyileştirmek için çabalıyoruz. Bu çocukların belli ceza evlerinde toplanması, kendi bulundukları illerde ne şekilde rehabilite edileceklerini çalışıyoruz. Bu şekilde bir çalımamız var, çocukları mümkün olduğu kadar etkilenmemesini sağlamak için" dedi.

'Hadım etme yaptırımı yok'

Bakan, TBMM'ye sevkedilen torba yasada cinsel suçlara ilişkin düzenlemeleri değerlendirirken, iktidar ve muhalefet partileri arasında bu konuda Konsensüs bulunduğunu kaydetti. Muhalefetin olumlu baktığı için TBMM'deki görüşmelerde ciddi engellemelerle karşılanmayı beklemediklerini vurgulayan İslam, düzenlemelerinin içeriğinin kamuoyuna doğru yansıması gerektiğini vurguladı. Düzenleme içinda 'hadım etme' yaptırımı bulunmadığına dikkat çeken İslam, "Öyle bir şey yok. Buradaki tedavi, tamamen bir tıbbi tedavi ve çok gerekli bir şey" dedi.

Kadına şiddette 'etki analizi'

İslam, kadına şiddet yasasına ilişkin olarak da 'etki analizi' yaptıklarını belirtti. Bakan, "Kadına şiddet yasası ile ilgili etki analizi yapıyoruz, durumda bir değişiklik oldu mu, azaldı mı arttı mı? Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Tüm uygulamalarla ilgili etki analizi yapıyoruz. Sığınma evleri nasıl çalışıyor, eksikler neler, biz bütün çalışmalarımı gözden geçirmek ve daha iyisini yapmak için istekliyiz. Kadına şiddet yasasından sonra kadının benim hakkım var demesi, kadına şiddeti artırır mı diye bazı bilim insanlarının görüş verdiğini görüyoruz. Ne kadar doğru olduğunu araştırıyoruz. Gözlem bize ait değil, bilim adamlarından ve hukukçulardan gelen bu tür uyarıları da dikkat alıyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR