BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Kredi kullanan memura güzel haber

Bankaların krediyi yeniden yapılandırma ücreti mahkemeden döndü. Bir tüketici, bin 79 lira masraf alan bankaya dava açtı, zafer kazandı...

Kredi alanlarla bankalar arasındaki 'yapılandırma masrafı' mücadelesinin kazananı tüketiciler oldu.

Mahkeme, bir bankadan konut kredisi alan Fikret Korkmaz'ın ödediği bin 79 lira 'konut kredisi yeniden yapılandırma masrafı'nın iadesine karar verdi. Korkmaz, bir bankadan konut kredisi çekti. Şube, Korkmaz'dan bin 200 lirası 'dosya masrafı' ve 607 lirası 'sair masraf' adı altında toplam bin 807 lira kesinti yaptı. Faiz oranlarındaki değişme sebebiyle bankaya müracaat eden Korkmaz'ın borcu yeniden yapılandırıldı. Banka şubesi, yapılandırma sırasında Korkmaz'dan bin 79 lira 'yapılandırma bedeli' aldı. Korkmaz, yaklaşık 1 yıl sonra borcunu kapattı. Banka, Korkmaz'dan bu kez 918.78 lira 'erken kapatma cezası' adı altında ücret tahsil etti. Keçiören Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Korkmaz'ın bin 79 lira tutarındaki yeniden yapılandırma masraf talebinin kabulüne karar verdi. Banka, konuyu yargıya taşıdı; Ankara 1. Tüketici Mahkemesi de, bankayı haksız buldu. Korkmaz, parasını geri aldı.

TEK TEK DAVA AÇMAK GEREKİYOR

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, "Buna benzer sorunları olan tüketicilerin tek tek dava açması gerekiyor. Bankalar da bu kurala güveniyor" dedi. Kredi yapılandırmasının yeni borç alımı anlamına gelmeyeceğini belirten Eroğlu, "Formül şu: Yapılandırmada hiçbir banka masraf alamaz. Tüketici bunu isteyen bankaya dava açacağını söylemeli. Masraf alınırsa da dava açsın" diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR