BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
GÜNCEL

Kredi kartı kullananlar dikkat bugün siliniyor! Bakanlığa şikayet edebilirsiniz

2020 yılının bitimine sayılı günler kala kredi kartlarındaki para puanlar da yeniden gündeme geldi. Bankalar kredi kartları üzerinden yapılan alışverişlere yönelik müşterilerine çeşitli oranlarda puan kazandırıyor.

Tabi kartlara alışveriş karşılığı puan yüklemesini sadece bankalar yapmıyor. Özellikle hava yolu ve akaryakıt firmaları ile market zincirleri başta olmak üzere kimi şirketler de bünyelerinde çıkardıkları kartlar üzerinden müşterilerine puan verip mil kazandırıyor.

PUANLAR 1 OCAK'TA SİLİNECEK!

Alışverişler ve yapılan yolculuklar üzerinden kazanılan bu puan ve millerin ise bir kullanım süresi oluyor. Bu da genellikle yıl sonu olarak tanımlanıyor. Hal böyle olunca 2021 yılına sayılı günler kala milyonlarca kişinin cebinde yer alan kartlarda birikmiş puanlar da riske giriyor. Kimi bankalar ile hava yolu şirketleri söz konusu puan ve millerin silinmeyeceğini açıklasa da çok sayıda kişinin kartlarında birikmiş olan para puanlar, 31 Aralık akşamına kadar kullanılmaması halinde 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle silinecek.

ÖNCEDEN BİLGİLENDİRME YAPILMALI

Yeni Şafak'ın haberine göre; Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise banka ve şirketlerin kartlarda biriken para puan ve miller için önceden müşterilerini bilgilendirmesi gerektiğine vurgu yaparak bu konuyla ilgili bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu kaydediyor.

UYARI YOKSA PUANLARIN SİLİNMESİ HUKUKİ DEĞİLDİR

Kartlarda biriken puanları bazı finans kuruluşları, mağazalar ve akaryakıt firmalarının yıl sonunda silebildiğini, bir kısmının ise bu süreyi bir kaç ay uzattığını dile getiren Ağaoğlu, 'Kartlarda biriken puanlar tüketicinin kazanılmış hakkıdır. Hukuki boyutuna bakılırsa kartlardaki puanların silinmesi mümkün değildir. Yalnızca söz konusu puanın düzenlediği kampanya yapılırken açıkca belli bir tarih uyarısı yapılmış ise bu durum istisnadır. Ancak böyle bir uyarı yapılmamışsa kartlardaki puanın silinmesi hukuki değildir.'' dedi.