BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.468,17
GÜNCEL

Köylüler tesadüfen gördü! Binlerce asker bir arada!

Eski Türk geleneklerine benzer bir şekilde Çin Hükümdarı hayatını kaybettiğinde askerleriyle birlikte defnedilirdi. Bu gelenek Hun İmparatoru Attila için de uygulanmış bir ritüeldir. Buna göre imparator doğal ölüm ya da savaş gibi nedenlerle hayatını kaybettikten sonra ordusundaki askerler ve hatta bu ordudaki atlarla birlikte defnedilir. Çin hükümdarı Qin Şhi Huang ile lişkilendirilen Terracota Savaşçıları'nın hikâyesi de buna dayanmakta.

Tarihi İpek Yolu'nun başlangıcı ve eski Çin'in başkenti olan Xi'an, dünyanın en ilginç anıtsal yapısına ev sahipliği yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve hatta Dünyanın Sekizinci Harikası olarak anılan Terracota Savaşçıları, dev bir alanda kilden yapılmış yüzlerce asker heykeliyle görkemli bir manzara oluşturuyor.

Çin'in Yasak Şehir ve Çin Seddi ile birlikte en ünlü tarihi ve turistik yapısı olan Terracotta Savaşçıları yüzlerce yıl boyunca unutulmuş, nerede olduğu bilinemeyen bir hâldeydi. Bunun nedeni gömülen imparatorun defnedildiği yerin sır gibi saklanması ve hatta defnedenlerin bile defin işleminin ardından öldürülmesinde yatmaktaydı.

Benzeri bir durum aniden hayatını kaybeden Hun İmparatoru Attilâ için de geçerlidir. Öldükten sonra askerleriyle birlikte defnedilen Attilâ'nın mezarının nerede olduğu bugün dahi bilinememekte. Uydu tabanlı araştırmalar Orta Avrupa'nın pek çok noktasında hummalı bir şekilde sürdürülmekte.

Terracotta Savaşçılarına dönecek olursak; 1974 yılında Xi'an kenti yakınlarında bir köylü, tarlada çalışırken bir takım buluntulara rastlar. Kısa sürede bulduğu şeylerin dikkat çekici eserler olduğunu fark eden köylü durumu hemen arkeologlara haber verir. Bölgede kısa sürede gerçekleştirilmeye başlanan arkeolojik kazılar bugünkü devasa alanı ortaya çıkarır.