BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Koalisyon görüşmelerinde ikinci tur başladı

Ak Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmesi yapmak üzere Ak Parti'den Ömer Çelik ve CHP'den Haluk Koç biraraya geldi.

AK Parti ve CHP'nin koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere Ak Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç ilk kez bir araya geldi.

Ak Parti'nin CHP'ye yaptığı ilk tur ziyarette Başbakan Davutoğlu tarafından önerilen ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından kabul edilen 'istikşafi' görüşme süreci başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti'nin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise CHP'nin yetkili organlarını toplarken, temas noktaları olarak belirlenen isimler Ak Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda saat 11.00 da bir araya geldi.

Koalisyon kurulması için partilerin birbirini keşfetmelerine ve anlamalarına yönelik 'istikşafi' görüşmelerde önce yöntem belirlenecek ve heyetler oluşturulacak. Partilerin öncelikleri ve ön şartları ortaya konulacak. Temas noktaları bunları liderlere iletecek. Liderlerin onay vermesi durumunda perşembe günü heyetlerin katılımıyla yapılması öngörülen ikinci toplantıda konu başlıkları belirlenecek. Süreç boyunca liderlerin kontrolünde ayrıntılara inilecek. İstikşafi görüşmelerde tıkanma yaşanması halinde liderler devreye girecek. Bu görüşmeler olumlu tamamlanırsa Davutoğlu, ikinci tur için Kılıçdaroğlu'nun kapısını çalacak. Görüşmelerin sonunda Ak Parti ve CHP'nin koalisyon hükümeti kurup kuramayacaklarına ilişkin resim net olarak ortaya çıkacak.

GÖRÜŞMEDEN SONRA İLK AÇIKLAMA AK PARTİ'DEN

AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP'den Parti Sözcüsü Haluk Koç başkanlığındaki heyetler, saat 11.00'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir araya geldi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Perşembe günü ise iki ismin CHP Genel Merkezi'nde bir araya gelmesi bekleniyor.

AK PARTİ'Lİ ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklama yapan Ömer Çelik, şunları söyledi:

''Gayet pozitif bir havada konuştuk. Heyetlere karar verilecek ve heyetler en geç hafta sonuna kadar bir araya gelmiş olacak. Öncelikle istişari görüşmeler yapılacak. Genel başkanların görüşme aşamasına kadar yapılması gerekenler var. Hangi ilkeler çerçevesinde görüşeceğimize dair, konu başlıkları ve hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Haluk Bey'le yöntem konusunda mutabık kaldık. Bugün yarın bu konularda toplantılarımız olacak. Aynı şekilde CHP'de de olacaktır. Muhtemelen bu hafta sonuna doğru bir araya geliriz. Karar verip istişari görüşmeler başlamış olacak. Koalisyon da erken seçim ihtimali de yarı yarıya.''

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında ikinci görüşme gerçekleşmesi planlanıyor.

Ön görüşmeler öncesi AK Parti ve CHP'nin pozisyonları da net. AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın koalisyon pazarlıklarının dışında tutulmasını istiyor.

CHP ise aralarında yolsuzlukla mücadele, emekliye 2 ikramiye gibi başlıkların da olduğu 14 madde sıraladı. Partiler masaya bu şartlarla oturacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR