BIST 10.277
DOLAR 32,23
EURO 34,72
ALTIN 2.382,47
GÜNCEL

KİT çalışanlarının ücretleri artıyor mu?

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan çalıştay sonrası KİT'lerle ilgili bir komisyon kurulacağını söyledi.

Tonbul, çalıştay da alınan kararların Ankara'da kurulacak komisyonla rapor haline getirileceğini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e Mart'ta yapılacak Kamu Danışma Kurulu'nda da bu raporun sunulacağını kaydetti.

KİT'lerdeki personel sisteminde uygulama birliğinin olmadığını belirten Tonbul, hiyerarşik yapının da çok fazla olduğunu ifade etti.

Tonbul, sosyal kazanımlarda KİT çalışanlarına bazı kolaylıkların sağlanması gerektiğine değinerek "İşletmelerdeki lojmanların hizmet tahsisli yapılarak çalışanlarca bir nebze cazibeli hale getirilebilir. Belde, ilçe statüsünde olan yerlerdeki işletmelerde ise il merkezlerine servis konulmak suretiyle öğrencilerin eğitim imkanları kolaylaştırılabilir. Açık arazi şartlarında yeraltı, yerüstü, fabrika işletme ortamlarında çalışmanın zorluklarının yanında köy, belde, ilçe statüsünde olan yerlerde sosyal açıdan mahrumiyetler fazla ve KİT'ler buralarda eleman tutmakta zorlanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Ücretlerde 400 liraya kadar fark

Aynı unvanı taşıyan farklı KİT'lerdeki kamu görevlilerinin ücretlerinde 400 liraya kadar fark oluşabildiğini, bunun "Eşit İşe Eşit Ücret" uygulamasına uygun olmadığını dile getiren Tonbul, şunları söyledi:

"Toplu Sözleşmede de dile getirilen, KİT'ler arasında hem ücret hem de hiyerarşik yapının eşit duruma getirilmesi konusunun, kamuda uygulama birliğinin ek ödemelerle dengelenirken, KİT'lerde hala aynı uygulama devam ediyor. KİT'lerdeki görevlendirmelerde harcırahlar, günün koşullarına uygun değil. Fazla mesai ücretinin verilmediği temel ücret gruplarında 5 grubun olması yanlış, bunun 3 gruba düşürülmesi gerekir. KİT'lerde 1 sayılı cetvelde çalışan şube müdürü, başuzman ve sivil savunma uzmanlarının 2 sayılı cetvelde yer alan müdür yardımcısından düşük kalırken, grup müdürü, müessese müdürü, işletme müdürü, fabrika müdürü statüsünde çalışan kamu görevlilerinin de bölge müdürü statüsünde değerlendirilerek bu statülere ücret ve sosyal hakların verilmesi gerekiyor."

Çalıştayda, Memur-Sen Konfederasyonu ve KİT temsilcilerinin ücret sistemiyle ilgili görüşleri şöyle:

- KİT'lerde aynı unvanlara farklı ücret uygulama birliğine geçilmesi

- Harcırahların günün koşullarına uygun hale getirilmesi

- Mesai ücretlerinin uygulanabilmesi

- 2 sayılı cetvelde ücret gruplarının 5'ten 3'e düşürülmesi

- Vergi dilimlerinin düşürülmesi vergiye esas matrahın yükseltilmesi

- 1 sayılı cetvele tabi olarak çalışan şube müdürü, başuzman, sivil savunma uzmanlarının ücretlerinin yükseltilmesi

- Grup Müdürü, müessese müdürü, işletme müdürü, fabrika müdürlerinin ücret ve statü olarak bölge müdürü statüsünde değerlendirilmesi

- Arazi tazminatı veya başka bir tazminatın teknik elemanlar açısından uygulamaya konulması

- Buluş veya projelerle ilgili ödül sisteminin iyileştirilmesi

- Yabancı dil tazminatının artırılması

- Brüt ücret tamamı uygulamasında üst sınır olarak 1 grup üst sınırının esas alınması

- Başarı ve ödül sisteminin getirilmesi

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR