BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.468,17
GÜNCEL

Kimlik bilgilerinizi nasıl kurtarabilirsiniz?

50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalınması büyük panik yarattı. Peki bu özel bilgileri kurtarmak mümkün mü?

TÜRKİYE'den yaklaşık 50 milyon kişinin kimlik bilgileri internete sızdırıldı. Vatandaşların TC kimlik numaralarından, adres bilgilerine kadar kimlik bilgileri açık açık yayınlandı. Kişisel bilgilerimizle neler yapılabileceği, vatandaşları tedirgin etti...

İşte kimlik bilgileriyle yapılabilecekler:

NELER YAPILABİLİR?

Telefonda sizi arayarak, kimlik bilgilerinize, yakınlarınızın isimlerine ve adresinize atıfta bulunarak sizden daha fazla kişisel bilgi paylaşmanızı isteyebilirler veya resmi bir kurumdan arıyor gibi davranarak sizi dolandırmaya çalışabilirler.

 Dolandırıcılar, 155 gibi Polis İmdat hattına ait numaralar üzerinden bile arıyor gibi yaparak sizden maddi taleplerde bulunabilir. Hiçbir koşulda tanımadığınız kişilerle kimlik veya banka bilgilerinizi paylaşmamalısınız.

Adresinize karşı ödemeli kargo gönderilmiş gibi yapılabilir. Bu kargonun bir hediye veya değerli bir gönderi olduğu söylenebilir ve sizden yüklü miktarlarda gönderi ücreti talep edilebilir.

Kredi çekilebilir.
Kefil olunabilir.
Şirket kurulabilir.
Sahte kimlik üretilebilir.
Banka hesabı açılabilir.
Para transferi yapılabilir.
Kredi kartı çıkarılabilir.
Çek defteri alınabilir.
Sosyal medya hesapları ele geçirilebilir.
Elektrik, su ve doğalgaz abonesi olunabilir.
Uçak ve otobüs bileti alınabilinir.
SIM kart edin
Araç kiralaması yapılabilir.

 ALINABİL ECEK ÖNLEMLER

* 2010'dan bu yana nüfus cüzdanınızı değiştirmediyseniz, en kısa sürede yenileyin. Kimlik seri numarası ve veriliş bilgileri değişecektir.

* Değiştirdiğiniz nüfus cüzdanınızı banka, GSM operatörleri, resmi kurumlar gibi tüm kayıtlı olduğu yerlerde güncelleyin.

* Belirli aralıklarla e-devlet sisteminden vergi, dava, GSM aboneliği gibi kayıtlarınızı kontrol edin. Şüpheli durumda polise veya savcılığa başvurun.

EVİNİZ, ARABANIZ DEVREDİLEBİLİR

Avukat Cevat Kazma, günümüzde, kişisel veri hırsızlıkları sonrasında, bilgileri çalınan kişi adına sahte kimlik düzenlendiğini ve bu kimlik ile noterliklerden başka bir isme vekaletname çıkarıldığını belirtti. Kişilerin araçlarının, gayrimenkullerinin bu yöntem ile el değiştirebildiğini vurgulayan Kazma, kimliklerde güvenlik çipi uygulamasının olmaması nedeniyle sahte kimliklerin orijinalinden ayırt edilmesinin zor olduğunu, özellikle banka, noterlik ve tapu çalışanlarının daha dikkatli davranmaları gerektiğini ifade etti.

VERİ TABANINDA YER ALAN BİLGİLER ŞÖYLE:

* TC kimlik numarası
* Ad
* Soyadı
* Anne adı
* Baba adı
* Cinsiyet
* Doğum yılı
* Doğum yeri
* Nüfus kayıt yeri
* Açık adres

CEZASI 6 YIL

Kişisel verileri verme, yayma veya ele geçirme suçunun cezası 2 ila 4 yıl hapis cezası olarak belirleniyor. Bu suçun kamu görevlileri tarafından işlenmesi halinde ceza yarı oranında artacağından, kimlik bilgilerini ele geçiren kamu görevlileri 6 yıla kadar hapis alıyor.

PARTİLER SIZDIRDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kimlik bilgilerinin sızdırılması hakkında şöyle konuştu: "Rakama baktığımızda 49 milyon gibi bir rakam. Bu seçmen sayısını gösteriyor. Benim tahminim Yüksek Seçim Kurulu'nun partilere verdiği bu bilgilerin bir parti tarafından sızdırıldığı."

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin haberler üzerine soruşturma başlatıldı. Alınan bilgiye göre; başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek başlattığı soruşturma, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu'nca açıldı.

LİSTEDE BEN DE VAR MIYIM?

Paylaşılan bilgilerin, 2008'de 18 yaşını doldurmuş kişileri kapsadığı iddia ediliyor. Bu yüzden 1990 yılından önce doğmuş vatandaşların kimlik bilgileri mevcut. Yani 26 yaşından küçük kişilerin kimlik bilgisi bulunmuyor. 2008'de 18 yaşını doldurduktan sonra adres bilgilerini değiştirenlerin kayıtları yenilenmiş durumda değil.

SORGULARKEN DE DOLANDIRILABİLİRSİNİZ

Sosyal medyada 'Kimlik bilgileriniz çalınmış mı?' şeklinde dolaşıma sokulan internet sitelerinde TC kimlik numarası ile sorgulama yapılması isteniyor. Bu sitelerde, TC kimlik numarası ile sorgulama yapıldığında kimlik bilgilerinin sızıp sızmadığına doğru yanıt veriliyor ancak yeni bir 'kimlik avcılığı' tuzağı olma ihtimali de bulunuyor. Sorgulanan kimlik numarasıyla birlikte, kullanılan bilgisayarda kayıtlı banka ve sosyal medya hesapları şifreleri tehlikeye düşüyor. IP numaranız da dolandırıcıların eline geçmiş oluyor.

10 BİLGİDEN 8'İ DOĞRU

49 milyon 611 bin 709 kişiye ait kimlik bilgilerini barındıran veri tabanını inceleyen Associated Press (AP) haber ajansı, "Sorguladığımız 10 TC kimlik numarasının 8'i listede doğru detaylarla birlikte yer alıyordu" açıklaması yaptı. Korsanlarının kullandığı bilgisayarların Romanya'da olduğu belirlendi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR