BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Kıdem Tazminatı Fonu'na itiraz ettiler

Hükümetin hayata geçirmeyi planladığı Kıdem Tazminatı Fonu'na işverenlerden itiraz geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mevcut kıdem tazminatı sistemini kaldırılıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına yönelik çalışma kapsamında hem işçi hem de işveren temsilcilerinden görüş istedi.

İşçi sendikaları mevcut haklardan geriye gidişe neden olacak hiçbir sistem değişikliğine geçit vermeyeceklerini bildirirken, işveren temsilcilerinden yeni sisteme yönelik ilginç bir itiraz geldi. İşveren temsilcileri, bakanlığa sundukları bilgi notunda, yeni sistemin geniş boyutlu ve sürekli bir işçi transferi dalgasına yol açacağı uyarısında bulundu.

İŞÇİ MAAŞLARI YÜKSELİR

İşverenlerin bilgi notuna göre, Kıdem Tazminatı Fonu kurulması halinde işçilerin mevcut işyerlerine bağımlılığı bitecek.

Bugün itibarıyla birikmiş kıdemlerini yakmamak için gelen iş tekliflerini geri çeviren iyi yetişmiş işçiler, yeni sistemle birlikte kıdem tazminatları etkilenmeyeceği için iş tekliflerini daha kolay kabul edecek. Bilgi notunda, işçilerin iş değişikliğini daha yüksek maaş teklifleri ve daha iyi şartlar için yapacaklarına dikkat çekilirken, işçilerin transfer tekliflerine her an açık olmaları nedeniyle maaşların sürekli yükseleceği, maliyetlerin artacağı belirtildi.

ŞİRKET SADAKATİ BOZULUR!

Mevcut sistemde işçilerin 1 yıla 1 maaş olan birikmiş kıdem tazminatı haklarını alabilmeleri için işveren tarafından işten atılmış olmaları şartı aranıyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlara bu hakları ödenmiyor. Bu yüzden daha yüksek maaş tekliflerini geri çevirerek çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor.

Yeni sistemde kıdem işverenin kasası yerine fona bağlanıp bir günlük çalışma süresi dahi hesaba katılacağı için işyeri değişiklikleri daha kolay hale gelecek. İşverenler, işçilerin işyerlerine sadakatlerinin bozulmaması için mevcut sistemdeki bağlayıcı kuralların yeni sisteme aynen aktarılmasını istedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR