BIST 10.219
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.450,77
YAZARLAR

Kaplıca tedavilerinin masrafları SGK’dan

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hangi tedavilerin masraflarını karşılıyor? Kaplıca tedavilerinin masraflarını SGK karşılar mı? Detayları Memurhaber.com yazarımız Bünyamin Esen yazıyor...

 

Manisa’dan okurumuz Emin Ardeşenli soruyor: “Bünyamin bey, doktor romatizmal hastalıklarım için kaplıcaya gitmemi tavsiye etti. Senede bir kere gidince iyi gelecekmiş diyor. SGK kaplıcayı karşılar mı? Kaplıcalar ucuz değil, ben esnaf emeklisiyim, tek başına karşılayamam. Bana bir yol gösterin lütfen.”

 

Sayın okurum, ülkemizde 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu sonrasında devletçe karşılanan sağlık tedavileri genişledi, kapsama birçok yeni hastalığın tedavisi de girdi.

Eskiden diş hastalıkları, göz hastalıkları gibi nispeten basit tedaviler dahi devletçe karşılanmazdı. Sigortalı olsanız bile dişinize kanal tedavisi ve dolgu yaptırmayı, görmeyen gözünüze alacağınız gözlüğü kendi cebinizden ödemek zorunda kalırdınız.

Hele kronik hastalıklarda kapsam hem çok dardı, hem de SSK’lı kişi devlet hastanesine esnaf kişi SSK hastanesine gidemez, adeta herkes bir doktora mahkûm şekilde tedavi görürdü. Bağ-Kur’luların cebinden para verip ilaç aldıktan sonra parasını alabilmek için Bağ-Kur il müdürlükleri önünde reçete kuyruğuna girme çilesini anmıyorum bile…

Şimdi durum değişti, hem hastane ve doktor seçme hakkı getirildi hem de karşılanan sağlık hizmetleri de kat kat arttı. Sağlık tedavisi olarak SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinden birini de sizin sorduğunuz kaplıca tedavilere kapsıyor. Yani sorduğunuz sorunun cevabı evet, kaplıca tedavileri de belirli şartlar altında SGK tarafından karşılanıyor.

Peki, kaplıca tedavilerinin SGK tarafından karşılanması için şartlar neler, nelere dikkat edilmesi gerek. Ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

Kaplıca Sağlık Tedavisi Kabul Ediliyor

Ülkemizde SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetleri konusunda en temel hukuk metnini SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) oluşturmakta.

SUT ise kaplıcalardan alınan hizmetleri sağlık hizmeti olarak tanımlamış bulunuyor. Buna göre, SUT’un "2.4.4.J - Kaplıca Tedavileri" başlıklı bölümünün 3 üncü maddesinde "Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebilirler.” denilmekte.

Buna göre Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izin verilmiş kaplıca tesislerine müracaat eden genel sağlık sigortası kapsamında bulanan kişilerin kaplıca tedavileri ödenmekte.

Dahası yalnızca sizin kaplıca ücretiniz değil kaplıcaya ikametinizden gidiş- dönüş için yol masrafları da ödeniyor.

Yetmiyor sizin için gündelik para veriliyor, refakatçiniz geliyorsa onun yatak gideri gibi masrafları da karşılanıyor.

 

Tüm Sigortalıları Kapsıyor mu?

Peki, kimler kaplıca tedavisinden yararlanıyor?

Kaplıca tedavisinden yararlanmak için çalışan veya emekli olmak yahut da yalnızca Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödüyor olmak fark etmiyor.

Adına GSS primi ödenen SSK’lılar, kendileri prim ödeyen Bağ-Kur’lular, memurlar ve Emekli Sandığı keseneği olanlar yanında emekliler ve aylık alanlar da bu sağlık hizmetinden yararlanıp kaplıcaya gidebiliyor.

Dahası, belirttiğimiz üzere hiçbir çalışması veya emekli maaşı olmasa dahi GSS primi ödeyen veya en alt gelir grubuna girdiği için GSS primi devlet tarafından ödenen GSS’li sigortalılar da kaplıcalara gidip tedavi olabiliyor.

Yeter ki, doktorunuz sizin için bu tedavinin gerekli olduğuna karar versin ve size kaplıca tedavisi yazsın…

 

Sağlık Bakanlığı Onaylı Kaplıcaya Gitmelisiniz

Ancak kaplıca tedavilerinde çok önemli bir şart var.

SUT’ta “Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin, kaplıca tedavilerine ait bedeller SGK’ca karşılanmaz." hükmü bulunuyor.

Başka bir ifadeyle, eğer gittiğiniz kaplıcaya Sağlık Bakanlığı ruhsat vermemişse parayı cebinizden karşılamak zorunda kalıyorsunuz.

Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat verdiği kaplıcaları SGK her yıl yeniden web sitesinde yayınlıyor.

Ruhsatlı olan kaplıcaların son listesi SGK tarafından geçen hafta yayınlandı. Güncel listeye adresinden ulaşabilmek mümkün. Bugün itibariyle 200 kaplıca Sağlık Bakanlığı ruhsatı almış olarak SGK tarafından karşılananlar listesinde bulunuyor.

Bu linki bir yere not almanızı ve kaplıcaya gitmeden önce listeyi kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

 

---
 

Kıssadan Hisse

“İnsan inciyi denizden çıkarmayı bilmezse, o ha inci olmuş ha çakıl taşı!”

— Yusuf Has Hacip

 

---

 

Sorularınız ve yazarı takip etmek için:

 

Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar