BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.432,66
GÜNCEL

Kamu lojman ve tesisleri elde kaldı!

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kamuya ait lojman ve sosyal tesislerin satışında beklenilen rakama ulaşılamadı. 60 milyon lira değerinde de sosyal tesis satacağını açıklayan hükümet, sadece 2 milyon liralık satış yapabildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kamuya ait lojman ve sosyal tesislerin satışını hızlandırma kararı alan ekonomi yönetimi geçen 1 yılda hedeflerine ulaşmadı.

BÜTÇEYE GELİR YAZILDI

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, yılan hikayesine dönen lojman ve sosyal tesis satışlarında büyük hedeflere rağmen ilerleme kaydedilemedi. Hükümet, 2013 yılında 500 milyon lira değerinde lojman, 60 milyon lira değerinde de sosyal tesis satma hedefi belirledi. Bu büyük hedef 2013 yılı bütçesine yazılarak kararlılık gösterildi.

5 BİN LOJMAN HEDEFİ

Ancak hedeflenen rakamlara ulaşmak mümkün olmadı. Kasım ayı bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre, lojman satışından toplam 500 milyon lira gelir elde edilmesi planlanırken, satış tutarı sadece 2 milyon lirada kaldı. Devletin elindeki her bir lojmanın ortalama 100 bin lira olduğu varsayıldığında devlet, yaklaşık 5 bin lojman satmayı hedeflerken 20 lojman satmış oldu.

SOSYAL TESİSTE SIFIR

Lojmanlarla birlikte devlet memurlarının kullandığı başta tatil kampları olmak üzere kamuya ait sosyal tesislerin satışı için de bütçeye 60 milyon liralık gelir hedefi yazılmasına karşın bir tek tesisin dahi satışı yapılamadı. Maliye Bakanlığı, diğer kamu kurumlarına örnek olmak için kendi elindeki tesisleri öncelikle satmak istedi. Satışa yeterli talep gelmeyince 49 yıllığına kiralama modeline geçildi. Ancak bu yöntemden de sonuç alınamadı.

ARSA VE ARAZİDE HEDEF TUTMADI

Lojman ve sosyal tesislerin yanı sıra geçen yılın bütçesine 140 milyon liralık arazi 500 milyon lira değerinde de arsa satışı yapılacağı varsayımıyla toplam 640 milyon lira gelir tahmini yazıldı. Ancak arazi satışı 61,6 milyon lirada, arsa satışı da 212 milyon lirada kaldı.

2B BAŞ AĞRITTI

Hükümetin 2013 bütçesine yazdığı taşınmaz satış hedefleri içerisindeki en büyük kalemi oluşturan 2B arazilerinin satışından da istenen sonuca ulaşılamadı. Büyük ilgi göreceği varsayımıyla 2B arazi satışlarından 2013 bütçesine 4,1 milyar lira kaynak sağlanacağı hesabı yapıldı. Ancak beklenen ilgi gelmeyince 2B satış geliri 1,3 milyar lirada kaldı. Maliye Bakanı Şimşek, 2B arazileri için başvuran 604 bin kişiden 310 binin arazileri satın aldığını belirtirken, "2B arazileri çok başımızı ağrıttı. Satışlarda, 'Hiç hata yapılmadı' desem doğru olmaz ama yine de en adilane şekilde yapmaya çalıştık" demişti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR