BIST 9.099
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,06
GÜNCEL

İtfaiyecilerin yaşadığı sorunlar! Bakan Ala'dan açıklama

İtfaiye personelinin sorunlarına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi...

MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, itfaiye personelinin çalışma şartlarında yaşadıkları sorunların çözümü yolunda adım atılıp atılmadığı hususunda İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi sundu.

Sayıları yaklaşık 40 bini bulan itfaiye çalışanlarının; ağır şartlarda, cansiperane bir şekilde 24 saat esasına dayalı olarak görev yaptıklarını, ancak hak ettikleri saygınlığı 14 yıldır göremedikleri gibi sorunlarının da bu zaman zarfında katlanarak arttığını belirterek, aşağıdaki soruları Bakan Ala’ya yöneltti:

1 -) Tüm belediyelerimizde ve diğer kurumlarda halen görev yapan itfaiye çalışanlarının sayısı kaçtır?

2- ) Görev yapan tüm itfaiye çalışanlarımızın can güvenlikleri ile ilgili güvenlik ve sağlık ekipmanları, teknik altyapıları yeterli midir?

3- ) İtfaiye hizmetlerinde; güvenlik, sağlık, teknik ekipman bakımından eksiklikleri olan belediyelerin bu konudaki eksikliklerinin giderilmesi yönünde Bakanlık olarak hangi desteği sunmaktasınız?

 

4- ) İtfaiye personeli ile ilgili mevzuatta statü birlikteliğinin bugüne kadar sağlanamamasının nedenleri nedir? İtfaiye çalışanlarının fazlasıyla hak ettiği yeterli özlük ve mali haklar ne zaman verilecektir?

5- ) İtfaiyecilik mesleğinin mevzuatta bir ‘sınıf’ olarak tanımlanması için Bakanlığınızın ne gibi çalışmaları mevcuttur?

6- ) İtfaiye personeli için fiili hizmet süresi zammı sadece yangına müdahale saatleri bakımından mı dikkate alınmaktadır? Uygulama bu yöndeyse, itfaiye çalışanlarının hak kaybı ne şekilde giderilecektir?

7- ) İş riski ve iş güçlüğü tazminatı hakkındaki karara itfaiye çalışanlarının mağduriyetini giderecek şekilde düzenleme yapılacak mıdır?

8- ) Yangın söndürme çalışmalarında vefat eden itfaiye çalışanının geride kalanlarının ‘şehitlik’, yaralananların ise ‘gazilik’ haklarından yararlanması yönünde ne gibi çalışmalar yapılacaktır?

9- ) Belediyelerde itfaiye hizmetleri taşeron firmalardan alınmakta mıdır? Böyle bir uygulama varsa, alınan personel hangi eğitimlerden geçirilmektedir?

10- ) İçişleri Bakanlığı olarak; itfaiye teşkilatını Türkiye çapında yeniden yapılandıracak ve onları gelişmiş ülke seviyelerindeki donanım ve haklara kavuşturacak yasal düzenlemeyi ne zaman hayata geçirmeyi düşünmektesiniz?

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR