BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
GÜNCEL

İşten çıkarma yasağı bitti! 3 ayda rekor geldi

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için uygulanan işten çıkarma yasağının sona ermesiyle, son 3 ayda 518 bin kişi işsizlik maaşına başvurdu.

Pandemi sonrası uygulanan işten çıkarma yasaklarının sona ermesi ile birlikte işsizlikteki bilanço ağırlaşırken, yasağın bittiği 30 Haziran sonrası yaşanan işsizlik dalgası Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tartışmalara neden olan işsizlik verilerine karşılık İŞKUR'un açıkladığı işsizlik maaşı başvuruları son 3 ayda büyük bir dalgaya işaret ediyor.

SON 3 AYDA 518 BİN KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞINA BAŞVURDU

Eylül ayı istatistiklerine göre, yasakların kalkmasının ardından temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 518 bin kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulundu.

TÜİK verileri işsizliğin ağustosta yüzde 12.1 ile yerinde saydığını gösterirken, İŞKUR'un yayımladığı işsizlik sigortası verilerine göre ise 2002 yılı ile 2021 Haziran sonunu kapsayan dönemde 14.8 milyon kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulundu.

Yasakların kalkmasının ardından geçen 3 aylık dönemi de kapsayan eylül sonu verilerine göre, bu sayı toplam 15.3 milyonu aştı. Bu veriler 3 ayda işsizlik maaşı için 518 bin başvurunun yapıldığını ve en az bu kadar çalışanın daha işten atıldığını ortaya koyarken, ağır şartlar nedeniyle başvuruların bir kısmı kabul edilerek maaş ödemelerine geçiş yapıldı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR