BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

İşe iade davasını kazanabilmek için bunlara dikkat!

Uzmanından senetli borç ödeme ve işe iade ile ilgili merak edilen soru ve cevaplar...

MEMURLAR - Uzmanından senetli borç ödeme ve işe iade ile ilgili merak edilen soru ve cevaplar...

- ''Ticarî bir iş sebebiyle arkadaşa senet vermiştim. Ödeme zamanı geldiğinde kaybettiğini söyledi. Borcumu ödemek istiyorum ama senedimi geri almazsam başım derde girer mi?''

Senet, Türk Ticaret Kanunu’na göre kıymetli evrak niteliğindedir. Senedin kaybolması durumunu iki çerçevede değerlendirmek gerekir.


SORUMLULUĞU ÜSTLENMEYİN 

Öncelikle senet alacaklısına yapacağınız ödemeyi banka üzerinden yapmanızı ve açıklama kısmına senedin tarihi, numarası gibi bilgileri yazmanızı öneririz. Ayrıca senet alacaklısı ile ibralaşarak (borçtan kurtulma) iş bu senede ilişkin tüm borcun tarafınızca ödendiğini, başka bir alacağının kalmadığını ve senedi kaybetmesi sebebiyle senedin üçüncü şahısların eline geçmesi halinde tüm sorumluluğu üstleneceğini kabul eden imzalı bir yazı düzenlemenizde fayda olacaktır.

MEN KARARI ALINMASI LAZIM 

Bir diğer husus ise, Türk Ticaret Kanunu 757’nci Madde uyarınca, senedini kaybeden kişinin emniyet tedbiri olarak, hamilin ikametgâh yerindeki asliye ticaret mahkemesine başvurarak senedin borçlusu tarafından senedi eline geçiren üçüncü kişiye herhangi bir ödemenin yapılmaması konusunda men kararı alması gerekmektedir. İşveren iş akdimi feshetti. İade davası açabilir miyim? Hangi sürede açmalıyım? Davalar ne kadar sürer? Sonuçta ne elde ederim? İşe iade davası, işverence yapılan feshin geçerli bir fesih olup olmadığının tespitidir. Davayı açabilmek için: 1) İşyerinde en az 30 kişinin çalışıyor olması 2) İş sözleşmenizin belirsiz süreli yapılmış olması 3) Sözleşmenin işverence feshedilmiş olması 4) En az 6 aylık kıdemin olması gerekir…

DAVA 1 AY İÇİNDE AÇILMALI 

İade davası işverenin fesih bildirimini işçiye tebliğinden itibaren 1 ay içinde açılmalıdır. Yani 1 aylık süre fesih tarihinden değil, fesih bildiriminin tebliğinden itibaren başlar. Kanunda bu tür davaların 3 ayda kesin olarak sonuçlanması düzenlenmiş. Ancak bildiğiniz gibi mahkemelerin iş yükü çok ağır, bu nedenle uzamalar maalesef oluyor. Dolayısıyla davanın sonuçlanıp kesinleşmesi 1 yıl veya daha uzun bir zaman alabiliyor.

BAŞVURU SÜRESİ 10 GÜNDÜR 

Davanın lehte sonuçlanıp kesinleşmesi halinde, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 gün içinde işyerine işe iade için başvurmak gerekir. Başvurunun yazılı yapılması faydalıdır. Ayrıca işveren işçi işe 1 ay içinde başlatmazsa 4 aydan 8’e kadar aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatına hükmedilir.

(Avukat Özge Özer Kanun Millet için İşe iade davası ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları yazdığı yazıdan)

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR