BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.424,78
İŞÇİ

İşçiler temsilcilerini seçmek için sandığa gidecek

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hazırlanan tebliğe göre tüm çalışan işçilere temsil hakkı geliyor. Çalışanlar sandık başına giderek en az üç yıl deneyimli ve ortaokul mezunu temsilci seçecek

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hazırlanan tebliğe göre işveren de, çalışan temsilcilerinin görevini yerine getirmesi için gerekli imkânları sağlayacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hazırlanan tebliğe göre tüm çalışan işçilere temsil hakkı geliyor. Buna göre çalışanlar sandık başına giderek en az üç yıl deneyimli ve ortaokul mezunu olması gereken temsilcilerini seçecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir sene önce çıkarılan kanun kapsamında hazırladığı tebliğe göre “işyeri temsilcisinin” seçimiyle ilgili gereken şartları belirledi. Buna göre riskler ve çalışan sayısı göz önüne alınarak çalışanlar arasında seçimle veya atama yoluyla yeterli sayıda ‘çalışan temsilcisi’ görevlendirilecek. İşveren, çalışan temsilcilerinin görevini yerine getirmesi için gerekli imkânları sağlayacak. İşveren, işyerinde yetkili sendika bulunması halinde sendika temsilcisini çalışan temsilcisi olarak atayacak.

DENEYİM VE YAŞ ŞARTI VAR

Çalışan temsilcisinin seçimle belirlenmesi durumunda çalışan temsilcisi aday başvurularının yapılması için seçim tarihinde en az yedi gün önce seçim ilan edilecek. Aday sayısı işyerinde zorunlu çalışan temsilcisi sayısının üç katından fazla olamayacak. Fazla olması halinde çalışan temsilcisi adayları; öğrenim durumu, işyerindeki deneyim süresi ve yaş kriterleri esas alınarak en az üç gün içinde işveren tarafından ilan edilecek. Bir çalışanın çalışan temsilcisi olabilmesi için daimi çalışan olması, en az 3 yıllık iş deneyiminin bulunması, en az ortaokul mezunu olması gibi şartlar gerekecek.

GİZLİ OYLAMAYLA SEÇİLECEK

Seçim, işyerindeki çalışanların salt çoğunluğunun katılacağı gizli oylamayla yapılacak. En fazla oy alan işyeri temsilcisi olmaya hak kazanacak.

Oyların eşitliği durumunda, adaylar arasından işveren tarafından çalışan temsilcisi görevlendirilecek. Seçim sonuçları beş yıl geçerli olacak.

Temsilci kadrosunun, herhangi bir nedenle boşalması durumunda, daha önce yapılan seçim sonuçlarına göre en fazla oy alan sıradaki adaya atama yolu açılacak.

Özel bilgileri gizli tutacak

Çalışan temsilcisi; iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çalışmaları izleme, tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma gibi yetkilere sahip olacak. Çalışan temsilcisinin görevi gereği işverenin veya işyerinin mesleki sırlarıyla gördüğü, öğrendiği konuları ve çalışanlara ait özel bilgileri gizli tutması gerekecek. 2 ile 50 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 1, 50 ile 100 arasındaki yerlerde 2, 101 ile 500 arasında çalışanı olan yerlerde 3, 500 ile bin arasında çalışan olan yerlerde dört işyeri temsilcisi seçilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR