BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

İş sağlığı ve güvenliği ne zaman başlıyor?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilindiği üzere 2012 yılının 30 Haziranında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’lerden hizmet satın alınmasına dair hükümler tüm işyerleri için henüz yürü

 

Kocaeli’nden okurumuz Burhanettin Temel soruyor: “Bünyamin bey,  İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığı için Ortak Sağlık Güvenlik’ten hizmet almamız gerekiyormuş. Peki bu zorunluluk ne zaman başlıyor? Herkes farklı bir şey söylüyor, kafamız karıştı. Bizi aydınlatır mısınız?”

 

Sayın okurum, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilindiği üzere 2012 yılının 30 Haziranında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’lerden hizmet satın alınmasına dair hükümler tüm işyerleri için henüz yürürlükte değil.

Zira OSGB’lerden hizmet alınması da dâhil tüm “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” işyerleri için kademeli olarak yürürlüğe giriyor.

İşveren ve muhasebecilerden 6331 sayılı Kanunun hükümlerinin ne zaman zorunlu olacağı konusunda sorular alıyoruz. Vatandaşlar kendilerine ceza çıkacağı konusunda endişeli.

Ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

6331 sayılı Kanun Neleri Değiştirdi?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıkları kötü durumunu düzeltmek, iş sağlığı ve güvenliğinin bir lüks olmaktan çıkartılarak çalışma yaşamının genel standardı haline gelmesi amacıyla çıkartıldı.

Yasa 01.06.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

İş sağlığı ve güvenliği alanında tarihi bir adım olan 6331 sayılı Kanun ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işverenler, çalışanlar ve diğer ilgili tarafların aktif katılımının arttırılması hedeflendi.

Yasa kapsamında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işletme içerisinden görevlendirme yoluyla sağlanması, işletme içerisinden sağlanamadığı hallerde ise ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alınarak karşılanması zorunlu hale getirildi.

Çalışan temsilcisi, işyeri sağlık ve güvenlik birimi gibi uygulamalar ile çalışanların işyerinin karar alma süreçlerine katılımı ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında aktif işbirliği hedeflendi.

 

Aşamalı Olarak Yürürlüğe Girecek

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu genel olarak tüm işyerlerini iş sağlığı ve güvenliğine dair tedbirlerin kapsamına almış olsa da, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri”nin işyerlerinin büyüklüğüne ve yapılan işin niteliğine göre farklı tarihlerde ve aşamalı olarak yürürlüğe girmesi söz konusu.

“İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kurmayı yada OSGB’den hizmet satın almayı gerektiren İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Hemşire gibi zorunlulukları kapsıyor. Bu zorunluluklar aşamalı olarak yürürlüğe giriyor.

Kademeli sistemde temel amaç tarihi nitelikte bir dönüşüm getiren ve çalışma yaşamında kapsamlı bir dönüşüm gerektiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun tam olarak uygulanması.

Yeni ihdas edilen tedbirlerin etkin olarak hayata geçirilebilmesi için bir geçiş sürecinin uygulanması ve bu suretle dönüşüm hedefleniyor.

Tarihi nitelikteki dönüşüm sırasında işyerlerinin mağdur olmaması da başka bir hedef.

 

Üç Farklı Yürürlük Tarihi Var

Bu çerçevede 6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olan maddelerinin (6331, Md 6, 7) işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak hizmet veren işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli gibi çalışanlar hariç olmak üzere; kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanmış bulunuyor.

6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliğine dair 6 ve 7 nci maddeleri, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmekte.

Son olarak iş sağlığı ve güvenliğine dair 6 ve 7 nci maddeler diğer tüm işyerleri için ise Kanunun yayımı tarihi olan 30.06.2012 tarihinden altı ay sonra, yani 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş durumda.

 

Diğer Maddeler Ne Zaman Yürürlükte Olacak?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin 6 ve 7 nci maddeleri dışındaki geriye kalan maddelerinin ise yayım tarihi ve yayım tarihinden itibaren altı ay içerisinde yürürlüğe girmesi düzenlenmiştir.

Buna göre 6331 sayılı Kanunun 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihi olan 30.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kanunun diğer tüm maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra (31.12.2013 tarihinde) yürürlüğe girmiştir.

Son olarak şunu belirtmek gerekir ki, OSGB’den hizmet alınmaması yada İSGB kurulmaması halinde uygulanacak cezalar işyerleri açısından bu hizmetlerin zorunlu olduğu tarihten itibaren mümkün.

Başka bir deyişle, İş Müfettişi işyerinize gelirse sizin için henüz yürürlüğe girmemiş olan bir hizmeti almadığınız için ceza kesmez.

 

---

Kıssadan Hisse

"Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, neye güldüğünden zekasını anlarsın."

— Mevlana Celaleddin Rumi

---

 

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

 

Yazarın tüm yazıları için:

 

 

Yorumlar