BIST 10.159
DOLAR 32,15
EURO 35,14
ALTIN 2.470,21
MEMUR

İntibak işlemi yapılan memurlar dikkat!

Üst öğrenimi tamamladıkları için haklarında intibak işlemi yapılan memurların kazanılmış hak aylık terfi tarihi değiştirebiliyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, üst öğrenimi tamamlayan devlet memurlarının intibakları konusunu düzenliyor. Peki intibak işlemi yapılan memurun yeni terfi tarihi tarihi nasıl belirlenir?

Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.

TERFİ TARİHİ

Devlet memuriyetine girenler için kazanılmış hak aylık seviyesi bakımından terfi tarihi esas itibariyle memuriyete giriş tarihleri olmakla birlikte, memuriyette değerlendirilecek hizmet sürelerinin varlığına ve aylıksız izin kullanmış olmaları durumunda bu sürelere göre terfi tarihleri değişir.

Öte yandan, haklarında intibak işlemi yapılırken emsal uygulamasına takılan memurların terfi tarihi de değişmekte, bitirdikleri üst öğrenimin düzeyine göre yeni terfi tarihleri belirlenir. İntibak işlemlerinde, emsal uygulamasına takılmayanların terfi tarihleri ise değişmiyor.

İNTİBAKTA TERFİ TARİHİ

Üst öğrenimi bitirmesi nedeniyle memur hakkında intibak işlemi yapılırken, emsal uygulamasından hareket edilmekte ve hakkında intibak işlemi yapılan memur kazanılmış hak aylığı bakımından en çok emsalinin ulaştığı seviyeye yükselebilmektedir. Öte yandan, intibak işleminde memurun emsalinden daha aşağı seviyede kalması ise mümkündür.

Üst öğrenimi bitiren memurun emsali ise; aynı üst öğrenime hiç ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde eğitimini bitirerek memuriyete giren kişi olmaktadır.

Ayrıca, 142 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; orta öğretimi bitirenlerin mezuniyet tarihinin 30 Haziran, yükseköğrenimi bitirenlerin mezuniyet tarihinin ise 31 Temmuz olarak alınacağı ifade edilmiştir.

 Bu itibarla;

-Ortaokul veya lise ya da bu okulların dengi okulların bitirilmesi nedeniyle intibak işlemi yapılırken, emsal personelin 30 Haziran (30/6) tarihinde okulu bitirdiği ve aynı gün işe başladığı varsayılarak, terfi tarihi de 30/6 olarak alınır.

Bu eğitimlerden dolayı yapılacak intibaklarda emsaline takılan memurların kazanılmış hak aylıklarının yeni terfi tarihi 30 Haziran olur. Öte yandan, emsaline takılmayan memurların yeni terfi tarihleri ise değişmez.

-Yükseköğrenimin (her düzeydeki) bitirilmesi nedeniyle intibak işlemi yapılırken, emsal personelin 31 Temmuz (31/7) tarihinde okulu bitirdiği ve aynı gün işe başladığı varsayılarak, terfi tarihi de 31/7 olarak alınır.

Bu eğitimlerden dolayı yapılacak intibaklarda emsaline takılan memurların kazanılmış hak aylıklarının yeni terfi tarihi 31 Temmuz olur. Öte yandan, emsaline takılmayan memurların yeni terfi tarihleri ise değişmez.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR