BIST 9.531
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.489,10
GÜNCEL

İlk insanlar sert kışlarla mücadele etmek için kış uykusuna yatmış olabilir

Bilim insanları, ilk insanların sert kışları geçirebilmek için metabolizmalarını yavaşlatarak aylarca kış uykusuna yatmış olabileceğiniiddia etti. Kuzey İspanya'daki eski bir toplu mezardan çıkarılan yaklaşık 400 bin yıllık kemikleri analiz eden uzmanlar, bulguların kış uykusuna yatan hayvanlardaki kemik hasarlarıyla benzer olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, ilk insanların ayılar ve yarasalara benzer bir şekilde sert kışlarla mücade etmek için kış uykusuna yatmış olabileceğini söyledi. 

Kuzey İspanya'da Burgos kenti yakınlarındaki Atapuerca'da yer Sima de los Huesos adlı arkeolojik sit alanında bulunan insan kemiklerinde mevsimsel hasara rastlandı.

Bilim insanları, ilk insanların fosilleşmiş kemiklerindeki lezyonların ve diğer hasar belirtilerinin, kış uykusuna yatan diğer hayvanların kemiklerindeki bulgularla  aynı olduğunu öne sürdü. 

400 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Son 30 yılda birkaç düzine insanın fosilleşmiş kalıntıları, Atapuerca'daki çukurun orta kısmını oluşturan 50 metrelik kuyunun dibinde bulunan tortulardan kazındı. 400 bin yıldan daha eski olduğu belirtilen kemik ve diş kalıntılarının Neandertallere veya onların öncüllerine ait olduğu düşünülüyor.