BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

İlahiyat şurasında yeni müfredat kararlaştırılacak

YÖK Genel Kurulu İlahiyat fakültelerinin adlarını ve müfredatına yönelik Genel Kurul kararlarını yürürlükten kaldırdı. Yeni müfredatın belirlenmesi için ise önümüzdeki sene içerisinde İlahiyat Şurası yapılması planlanıyor.

YÖK Genel Kurulu'nun İlahiyat Fakülteleri için hazırladığı yeni müfredat programının açıklamasının ardından, İlahiyat camiası ve kamuoyu itiraz etmişti. Kamuoyunun teklifi üzerine YÖK Başkanı özellikle öğrencisi olan İlahiyat Fakültesi dekanları bir ile toplantıda bir araya geldi. Toplantı da programla ilgili dekanların görüşlerini dinledi. YÖK Genel Kurulu, İlahiyat camiasından ve kamuoyundan gelen görüşler ve öneriler üzerine İlahiyat fakültelerinin isimlerine ve müfredatına ilişkin Genel Kurul kararlarının yürürlükten kaldırılmasına karar vermişti.

2014'TE İLAHİYAT ŞURASI

İlahiyat Fakültelerinin eski müfredata göre eğitimine devam etmesine karar verilirken, bundan sonraki çalışmaların, 2547 sayılı Kanun ve ilgili mevzuata göre, yükseköğretim yeterlilikler çerçevesi de dikkate alınarak, yetkili kurum ve kurullar marifetiyle yürütüleceği belirtildi. YÖK Başkanları ile İlahiyat Fakültesi dekanlarının bir araya geldiği toplantıdan çıkan bir diğer kararın da 2014 yılında İlahiyat fakültelerinde okutulmak üzere bir İlahiyat Müfredatı belirlemek üzere 2014 yılında İlahiyat Çalıştayı kurulması olduğu öğrenildi. Herkesin üzerinde anlaşacağı bir program hazırlanıncaya kadar, programın belirlenmesi üniversite senatolarına bırakıldı.

KENDİLERİ HAZIRLAYACAKLAR

Önümüzdeki sene içerisinde bir İlahiyat Çalıştayı ya da şurası ile konuyu daha detaylı bir şekilde ele alınacak. Yeni bir müfredat yapılana kadar isteyen üniversite eski müfredatla yoluna devam edecek. Ya da isteyen fakülte kendi müfredatını hazırlayarak üniversitenin senatosuna sunacak, senato müfredata onay verirse üniversitelerde yürürlüğe girecek. Bir kısım ilahiyat dekanları eski müfredatı benimserken bir kısmı ise yeni program hazırlayarak senatoya sunma kararı aldı. Her üniversite uygun gördüğü zaman diliminde konuyu senato gündemine alacak. Şura oluşturuluncaya kadar senatolardan geçirilen bu programlar geçerli olacak.

BİNGÖL'DE UYGULANDI

2013-2014 eğitim yılına geçtiğimiz pazartesi günü başlayan Bingöl Üniversitesi, senatodan geçirdiği programla eğitim dönemine başladı. 13 Ağustos'ta İlahiyat Çalışma Grubunun uygun gördüğü taslak programın üzerinde ufak tefek değişiklikler yaparak senatoya sundu, senato yeni müfredatı onayladı. Yeni müfredatta, Felsefeye Giriş, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi dersleri de yer alıyor. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çiçek, YÖK İlahiyat fakültelerinin isimlerine ve müfredatına ilişkin Genel Kurul kararlarını yürürlükten kaldırmasını şöyle değerlendirdi: 'Olumlu bir adımdı. İnsanların bu konu hakkında eleştiri hakkı kalmadı. Artık her üniversite kendi senatosunun uygun göreceği şekilde, bir programı geçirir. İnşallah hayırlı olur diye düşünüyorum.

ARAYIŞ İÇERİSİNDELER

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu YÖK'ün İlahiyat fakültelerinin isimlerine ve müfredatına ilişkin Genel Kurul kararlarını yürürlükten kaldırmasını değerlendirdi. Hacımüftüoğlu, '15 Ağustos'ta YÖK Genel Kurulu'ndan geçen karar kaldırıldı fakat yeni ne yapılacağına yine YÖK'le yapılacak istişare ve oradan gelecek talimatla karar verilecek. Bize henüz kararın metni gelmedi onun için bir şey söylemek doğru olmaz. Sadece basından edindiğimiz bilgiler bunlar. Şunu unutmayalım YÖK de bir arayış içerisinde biz de bir arayış içerisindeyiz. En doğru olanda mutabık olunacak. Söz konusu edilen ve bizim tasvip etmediğimiz son YÖK Genel Kururu müfredatının kaldırıldığı ilan edildi. Ne olacağı hususu biraz kapalı. Ağırlık sanki bütün fakülteler kendi programını kendisi hazırlayacak.' dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR