BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Hükümetten memura yeni zam teklifi

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet memura 2016 yılı için 5+4 ve 2017 yılı için 3+3 zam teklifinde bulundu

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet memura 2016 yılı için 5+4 ve 2017 yılı için 3+3 zam teklifinde bulundu. Hükümetin memura ilk teklifi 2016 için 4+4, 2017 için 3+3 şeklindeydi. Böylece hükümet ilk yıl için 1 puanlık artış teklif etmiş oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanan taraflar, 2016 ve 2017 yılları için memur ve emeklilerin maaş artışlarını masaya yatırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yaptı. .

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratların da katıldığı bugünkü toplantıda hükümet ilk önce eski teklifini tekrar etti. Ancak sendikaların teklife tepki vermesi üzerine verilen aradan sonra hükümet revize edilmiş teklifini sundu.

Faruk Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"2014-2015 yıllarını kapsayan sözleşmenin genelinden elde edilen 17 maddelik kazanımların devam etmesini teklif ediyoruz. ikinci olarak 11 hizmet kolunundan 85 kazanım elde edilmişti. Bunun da devam ettirilmesi yönündeki teklifimizi size sunuyoruz. 2015-2016 yılları için teklif şu anda değerlendiriliyor. Dün itibariyle komisyon kuruldu, bugün saat 14.oo itibariyle 2016 yılınn Ocak-Temmuz yüzde 5+4 olarak artışın sağlanması, 2017'de yüzde 3+3 olarak verilmesi. Enflasyonda büyük fark olursa, bir sonraki dönemde enflasyon farklarının ödenmesini teklifimizi sunuyoruz."

MEMUR-SEN TEKLİFE SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Toplu sözleşme görüşmelerinin 3'üncü ayağında hükümetin açıkladığı "2016 yılı için yüzde 5+4 ve 2017 yılı için yüzde 3+3" şeklindeki teklife Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın "Teklifi kabul etmiyoruz" diye rest çekti.

Hükümetin yeni teklifinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ali Yalçın, "Masaya getirilen yeni rakamlar, yeni bir başlangıç için önemlidir. Ancak kamu işveren heyetinin açıkladığı rakamı kabul etmiyoruz. Sadece 1 puanlık artış ve ikinci yıl için 3+3 müzakereye uygun değildir. Konuşulmayan pek çok konu vardır. Taban aylığı yok, aile yardımı yok, 4c 4b yok, sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla teklif yok, hizmet kolu teklifi yok, emeklilere promosyon gibi ifade ettiğimiz kalemler yok, gelir vergisiyle ilgili yaşadığımız zorlukların tazmini noktasında bunların yüzde 15'i geçenlerin iade edilmesiyle ilgili teklif yok. Dolasıyla daha konuşacak çok şey var. Bundan sonra kamu işveren heyetinin çok daha yoğunluklu çalışması gerekiyor. Komsiynolar bu saatten sonra yoğunlaşacak ve çalışacaklardır. Kamu görevlilerinin emeklerinin 5 milyon insanı, 20 milyon insanı doğrudan ilgilendiren bu sürecin olumlu olarak sonuçlanması için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız. Mücadele yeni başlamış durumdadır. Müzakere başlamıştır, mücadelemiz yeni bir boyut kazanmıştır. Bu teklifi, kasayı açmak, müzakereye başlamak olarak değerlendiriyorum" dedi

Memur zammı için sendikalarla 3. kez masaya oturan hükümetin zam pazarlığında neler yaşanmıştı?

EMEKLİYE PROMOSYON

Görüşmelerde memur emeklileriyle ilgili tekliflere de yer verildi. Memur Sen emeklilerin maaş promosyonu konusunu da masaya taşıdı. Emekli kamu görevlilerine maaş aldıkları banka tarafından promosyon ödenmesini sağlamak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankalara protokol imzalanmasını teklif edildi. Teklif gerçekleşirse ödemeler ilgili mali yılın maaş ödemesiyle birlikte gerçekleşecek. Protokol imzalanıncaya kadar SGK bütçesinden ödenmek üzere emekli kamu görevlilerine iki yılda bir 'en yüksek devlet memuru aylığı' kadar promosyon ödenecek.

EŞ VE ÇOCUK YARDIMI

Memur Sen kamu kuruluşlarından emeklilerin sendika üyesi olabilmelerinin sağlanması için de teklifte bulundu. Söz konusu teklif kabul edilirse, emeklilik öncesinde üyesi oldukları sendika ile ilişkileri devam edecek, sendika üyelik aidatlar SGK tarafından ödenecek. Çalışmayan memur eşi içinde ödenen eş yardımı tutarının 275 TL'ye çıkması istekler arasında. Hem çalışan hem emekli için, her çocuğa 75 TL 'çocuk yardımı' isteniyor.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR