BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Hükümet kadın çalışana karşı mı?

Hükümet kemer sıkma politikasına devam ediyor. Kamu hizmetlerindeki ödenekler sınırlandırılıyor. Kreş, çocuk bakımevi ve sosyal tesisler döner sermayeden pay alamayacak!

Bu kurumların bulunduğu iş yerlerinde çalışanlar ya da işverenler giderlerini kendileri karşılayacak. Uzmanlar ise bu kararın yanında yer almıyor. Bu kararın uygulanması durumunda bu kurumların birer ticarethane haline gelmesinden endişeleniyorlar.

PEKİ ÇALIŞANLAR NE YAPACAK?

Özel kreşler de neredeyse bir memurun maaşı kadar diyerek bu karara karşı çıkan çalışanlar da durumdan son derece rahatsız. Kadın çalışanlar bu kararın kadınların çalışmasını engelleyeceğini söylüyor.

Hükümetin emekçilerin haklarında kısıtlamaya gitmesi çalışanları ve sendika yöneticilerini de zor durumda bırakıyor.

KESK: BU HİZMETLER ZORUNLUDUR

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yaptığı açıklamada kararın son derece yanlış olduğunun altını çizdi:

"Kreşler, misafirhaneler ve sosyal tesisler değişik kamu kuruluşların da çalışan kişilerin hak yerleridir. Bu yerleri ortadan kaldırıp piyasaya sürmek ve bunların üzerinden para kazanmak istiyorlar. Gerekçelerini tam olarak belirtmeseler de ileride verimsiz, zarar veriyor gerekçeleri gösterilecektir. Amaç buradan para kazanmak ve bütçeye ek gelir sağlamaktır. Bu kurumlar kamu çalışanlarının yararlandığı yerlerdir. Devletin kamu çalışanlarına bu hizmeti sunması gerekli ve zorunludur."

KAMU-SEN: BU TASARI KABUL EDİLEMEZ

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da görüşlerini dile getirdi:

"Kamu kuruluşlarındaki kreşlerin kapatılması doğru bir tutum değil. Hem kadınları iş hayatına yönlendireceksiniz hem de kreşleri kapatacaksınız. Bu saçma bir durum. ‘Ayrımcılığa ve kadın-erkek eşitsizliğine hayır’ diyorsunuz, ama bir yandan da kadınları çocuk bakmaya mahkum bırakıyorsunuz. Bu nasıl bir çelişkidir bilinmez. Bunlar hep lafta kalan şeyler. Bu durum sağlıklı aile yaşamına katkı sağlayacak bir şey değil ve son derece yanlış. Bu bütçe tasarısı başka bir yönü ile alındığında, kurumlar vergisine baktığımız da yine aynı. ÖTV ve KDV gelirlerinin arttırılması ile yine az gelirli halkın boynuna binecekler. Bu bütçe tasarısı kabul edilecek bir şey değil."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR