BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.426,19
GÜNCEL

Hangi ülkeler maskeleri çıkardı? Türkiye'de ne zaman bitecek?

Dünya genelinde hızlı aşılama ile birlikte vaka sayıları birçok ülkede azaldı, bazı ülkeler ise tedbirleri gevşetti. Son dönemde Türkiye'de de konuşulmaya başlanan maskesiz günler artık çok yakında. Kimi ülkelerde açık havada maske zorunluluğu kalkarken, bazı ülkelerde ise kapalı mekanlarda dahi belli şartlarda maskesiz gezilebiliyor. Peki hangi ülkede maskeler çıktı, hangilerinde yasak sürüyor? İşte maske zorunluluğu kalkan ülkeler...

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde 4 milyona yakın kişi hayatını kaybederken, iyileşen hasta sayısı 158 milyonu geçti. Halen hastalıkla boğuşan 12 milyon 700 bin civarında kişinin ise COVID-19 tedavisi sürüyor.

Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte ise "Maskelerden ne zaman kurtulacağız?" sorusu gündeme geldi.

Bazı ülkeler pandemi kurallarını esnetmeye başlarken, maskeleri çıkaran ülkeler de var.

Türkiye halihazırda aşılamaya büyük bir hız vermiş durumda. Her geçen saat birçok kişi ve meslek grubu aşılanacaklar listesine ekleniyor. Şimdilik zorunluluk devam etse de toplumda maskelerin çıkacağına dair iyimserlik yükselmeye başladı. Yerli aşı çalışmalarındaki gelişmeler de bunu destekler nitelikte ilerliyor.

Peki maske zorunluluğunu esneten ülkeler arasında hangileri var?

Dünya genelinde birçok ülke pandeminin zararlarını en aza indirmek için önlemler alırken maske, mesafe ve temizlik şartı vazgeçilmez oldu. Salgının başlamasının üzerinden 1 yıl kadar geçtikten sonra ise koronavirüsün aşısı bulundu. Böylece salgınla mücadelede en önemli silahların başına aşı eklendi.

ABD
Vakalar azalıp aşılama oranı yükselse de ABD'de hala koronavirüsle mücadele devam ediyor. Ancak aşıları tam olan kişiler için maske kuralı birçok eyalette kaldırıldı.

AVUSTRALYA
Avustralya'da havaalanları ve uçaklar dışında, halka açık ortamlarda maske takma zorunluluğu yok. Sydney ve Perth gibi şehirlerde, yerel vakaların yükselmesiyle istisnalar yaşandı.

YENİ ZELANDA
Yeni Zelanda'da halk yasal olarak toplu taşımalarda maske takmakla yükümlü. Taksi şoförleri de maske takmak zorunda ancak yolcuları için maske zorunluluğu yok.

BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de açık havada maske takmak artık zorunlu değil. Brüksel Belediye Başkanı Philippe Close, COVID-19 salgınında görülen iyileşme ve artan aşılamayla birlikte kamusal açık alanlarda 9 Haziran itibarıyla maske takma zorunluluğu olmadığını açıkladı.

İSVEÇ
İsveç'te salgın sırasında okullar, anaokulları, çocuk yuvaları, restoranlar, kafeteryalar, kuaförler, toplu taşıma araçları açık tutularak sürü bağışıklığı stratejisi uygulandı.

RUSYA
Rusya'da asgari tıbbi ve sıhhi tedbirler; maske, mesafe ve hijyen kuralları halen yürürlükte ancak kamuda ve açık alanlarda maske takma zorunluluğu yok.

İSRAİL
Nüfusuna oranla dünyada en fazla COVID-19 aşısı yapan ülke olan İsrail'de normalleşme adımları da aynı hızla atıldı.İsrail Sağlık Bakanlığının aldığı karar gereği ülkede açık havada maske takma zorunluluğu yok.

TÜRKİYE
Türkiye'de de son dönemde maske zorunluluğunun ne zaman kaldırılacağı ile ilgili görüşler netleşmeye başladı. Bilim Kurulu üyeleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada, maskelerin aşılamada belirli bir seviyeye geldikten sonra açık havada çıkarılmasında engel olmadığına ilişkin görüş birliğine varıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Açık havada çevrenizde 2 metreden yakın kimse yoksa maske takmamakta bir sakınca yok" ifadelerini kullandı.

Aşılamada yüzde 50 bandı geçildikten sonra açık havada maskelerin çıkarılabileceği belirtiliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR