BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.447,12
EMEKLİ

Hangi emeklinin cebine ne kadar zam girecek?

2 milyon emeklinin büyük bir merak ve ümitle beklediği intibak zammında artık son viraja girildi bile. Memurhaber. com olarak merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulmaya ve sizlere yol göstermeye devam ediyoruz....

Zamlı maaşlar yılbaşından sonra hesaplara yatmaya başlayacak.. Peki SSK'dan, Bağ-Kur-dan ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar ne kadar zam alacak?

EN YÜKSEK VE DÜŞÜK FARK NE KADAR?

SSK emek­li ay­lık­la­rı, gü­nü­mü­ze ka­dar 6 ay­rı sis­te­me gö­re he­sap­lan­dı­ğın­dan, her bir sis­tem ay­lık bağ­la­ma ku­ral­la­rın­da de­ği­şik­lik mey­da­na gel­di­ği gi­bi ay­rı emek­li grup­la­rı da oluş­tur­muş bu­lu­nu­yor.

SSK emek­li­le­ri yö­nün­den, ay­lık he­sap­la­ma yön­tem­le­rin­de­ki de­ği­şik­lik­le­re gö­re emek­li­ler ge­nel ola­rak;

1/1/1982 ön­ce­si emek­li­ler,

1/1/1982-31/12/1987 ara­sı emek­li­ler,

1987/Sü­per Emek­li­ler

1/1/1988-31/12/1999 ara­sı emek­li­ler,

2000-2008 ara­sı emek­li­ler,

2008 son­ra­sı emek­li­ler,

ol­mak üze­re 6 gru­ba ay­rı­lı­yor.

Emek­li ay­lı­ğı he­sap­la­ma yön­tem­le­rin­de yıl­lar için­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler fark­lı ta­rih­ler­de bağ­la­nan SSK emek­li ay­lık­la­rı­nın fark­lı­laş­ma­sı­na ne­den ol­muş bu­lu­nu­yor.


EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ FARKLAR NEDEN KAYNAKLANIYOR?

SSK emek­li ay­lık­la­rı ara­sın­da­ki fark­lı­laş­ma­ya neden olan gerekçeler ise şunlar; 2000 son­ra­sı emek­li­le­re 2008 yı­lı­na ka­dar bü­yü­me­den yüz­de 100 pay ve­ril­di­ği hal­de, 2000 ön­ce­si emek­li­le­re bü­yü­me­den pay ve­ril­miyordu. Öde­nen prim mik­ta­rı­na ve ça­lış­ma gün­le­ri­ne ba­kıl­mak­sı­zın, bel­li bir mik­ta­rın al­tın­da ay­lık bağ­lan­ma­ma­sı­nı sağ­la­mak üze­re ge­ti­ril­miş olan “alt sı­nır ay­lık uy­gu­la­ma­sı­” da emekli aylıklarında fark oluşturuyordu.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

Sos­yal dev­let il­ke­sin­den ha­re­ket­le yük­sek ola­rak be­lir­len­miş olan alt sı­nır ay­lık mik­ta­rı, yük­sek prim öde­di­ği ve uzun sü­re sis­tem­de kal­dı­ğı hal­de 3600 gün prim öde­yen si­gor­ta­lı ile 7600 gün prim öde­yen si­gor­ta­lı­ya ay­nı ay­lı­ğın bağ­lan­ma­sı so­nu­cu­nu do­ğur­muş­tur. Bu iti­bar­la iş­çi emek­li­le­ri­nin yıl­lar­dır ta­lep et­ti­ği ve ka­mu­oyun­da da yo­ğun ola­rak tar­tı­şı­lan “İn­ti­bak dü­zen­le­me­si­”ni içe­ren ka­nun, mart ayın­da ayın­da ka­bul edil­di.

İNTİBAK ZAMMININ AMACI NE?

Ge­ti­ri­len in­ti­bak dü­zen­le­me­siy­le, 2000 yı­lı ön­ce­sin­de bağ­la­nan ay­lık mik­tar­la­rı­na re­fah pa­yı­nın yan­sı­tıl­ma­sı ve alt sı­nır uy­gu­la­ma­sı ya­pıl­mak­sı­zın si­gor­ta­lı­la­rın sis­tem­de kal­dık­la­rı sü­rey­le oran­tı­lı bir şe­kil­de bu uy­gu­la­ma­dan hak et­tik­le­ri ger­çek ka­zanç­la­rı ve gün sa­yı­la­rı üze­rin­den ya­rar­lan­dı­rıl­ma­sı amaç­la­nı­yor.

SSK emek­li ay­lık­la­rın­da ya­pı­lan he­sap­la­ma­lar, ka­rı­şık gi­bi gö­rün­se de siz­ler için ge­nel bir bil­gi­len­dir­me yap­mak­ta ya­rar var. 2013 yı­lı ocak ay­lı­ğı ma­aşı­nı­zı he­sap­la­ma­nız çok ko­lay. Mev­cut ay­lı­ğı­nı­zı 5.34 ile çar­pıp 100’e bö­lün. Çı­kan ra­ka­mı mev­cut ma­aşı­nı­za ek­le­ye­rek ye­ni yıl ay­lı­ğı­nı­zı bu­lun. Dün ya­yın­la­dı­ğı­mız tab­lo­da “Mev­cut Ay­lık Mik­ta­rı­” 2013 ocak ma­aşı­nı­zı gös­te­ri­yor­du.


İNTİBAK HESAPLAMALARI NASIL YAPILIYOR?

Ge­le­lim in­ti­bak dü­zen­le­me­si çer­çe­ve­sin­de ya­pı­la­cak he­sap­la­ma­ya… 2000 yı­lı ön­ce­sin­de bağ­lan­mış olan ay­lık­lar, gös­ter­ge tab­lo­sun­dan bağ­la­nan ay­lık­lar için yüz­de 60; üst gös­ter­ge tab­lo­sun­dan bağ­la­nan ay­lık­lar ise yüz­de 59.9 ile yüz­de 50 ara­sın­da de­ği­şen ay­lık bağ­la­ma baz ora­nı dik­ka­te alı­na­cak. Ve bu oran 5000 gün­den son­ra­ki her 240 gün için ve 50/55 yaş­tan son­ra­ki her tam yaş için 1 pu­an ar­tı­rı­la­rak, 5000 gün­den ek­sik her 240 gün için 1 pu­an ek­sil­ti­le­rek 1999 yı­lı ara­lık ayı iti­ba­riy­le alt sı­nır uy­gu­lan­mak­sı­zın ye­ni­den he­sap­la­na­cak.

OCAK AYINDA FARKLAR CEPTE

2000 yılı öncesi emekli olan 2.7 milyon kişiden 1.9 milyonunun diğer bir deyişle intibak kapsamında olanlardan yüzde 70’inin aylıklarında artış olacak. 800 bin kişi ise intibak farkı alamayacak

SSK emekli aylıklarında yapılan hesaplamalardaki minik ayrıntılara dikkat etmek gerek. İntibak düzenlemesi çerçevesinde hesaplanan aylıklar 2008 yılı ocak ayına kadar her yılın TÜFE’sinin (Tüketici Fiyatları Endeksi) tamamı ve “Gelişme Hızı”nın yüzde 75’i kullanılarak güncellenecek. 2008 yılı ekim ayına taşınan aylıklar 2013 yılı ocak ayına kadar aylık artışları ile taşınacak.

AŞAĞIDAKİ TAPLODAN 1982 VE SONRASI 5500 GÜNDEN EMEKLİ OLANLARIN ALACAĞI İNTİBAK FARKINI GÖREBİLİRSİNİZ...

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR