BIST 10.269
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.449,63
İŞÇİ

Hak-İş'in asgari ücret tepkisi

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının değişmesi gerektiğini belirterek, ilginç açıklamalarda bulundu.

Hizmet-İş Sendikası'nın Karahayıt Polat Otel'deki eğitim toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arslan, asgari ücretin tespitine ilişkin soru üzerine, ''komisyonun teşekkülünden kaynaklanan yapısal problem'' bulunduğunu savundu.

Yapısal sorun çözülmeden Türkiye'de sağlıklı olarak asgari ücret tespiti yapılamayacağını öne süren Arslan, şöyle konuştu:

''Komisyonda işçileri sadece bir konfederasyon temsil ediyor. İşverenle hükümet işbirliği yapıyor ve asgari ücreti kendi istedikleri doğrultuda belirliyor. Aslında bir tiyatro oynanıyor. Objektif, bilimsel ve TÜİK verilerine dayalı, gerçek yoksulluğu ve açlık sınırını belirleyen rakamların dikkate alındığı, işçinin eşinin ve çocuklarının da esas alındığı asgari ücreti belirlemediğiniz sürece asgari ücret yine arzu ettiğimiz şekilde olmayacaktır.''

''Asgari ücret çalışmalarını dışarıdan izliyoruz''

Komisyona çağrılmadıklarını hatırlatan Arslan, ücret belirlenirken bir işçinin, eşi ve 2 çocuğuyla Türkiye'de insanca yaşama standardının göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bir işçinin ailesi ile asgari şartlarda yaşayabileceği, yoksulluk sınırı seviyesinde bir ücretin asgari ücret olarak kabul edilebileceğini, bu rakamın da bin 500 lira civarında olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu, bizim için gerçekten Türkiye'de asgari ücreti anlamlı kılacak bir rakamdır. Bunları söylemenin kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum.

Rakamlar havada uçuşuyor, sonra bakıyorsunuz yüzde 2-3 artıyor.''

Arslan, işçi temsilcisinin masaya oturmadan önce bütün işçi temsilcileri ile görüş birliğine varması gerektiğini savundu.

Türk-İş'in Hak-İş ve DİSK'i de yanına alarak taslak hazırlayabileceğine dikkati çeken Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Böyle bir gelenek olmadığı için biz de asgari ücreti dışarıdan takip ediyoruz. Ne hükümet, ne bakan, ne genel müdür, ne de işçi temsilcileri bizi bu konuda bilgilendirdi. Bu, bir komedidir, bir tiyatrodur. Asgari ücreti belirleme konusunda Hak-İş'i seyirci olmaktan kurtaracağız. Asgari Tespit Komisyonu'nun yapısını değiştirerek, daha katılımcı, daha çoğulcu, daha etkin hale getirecek bir düzenlemeyi yapmadığımız sürece biz her dönem asgari ücreti tartışırız. Yine hükümet ve işverenin dediği olur. Söğütten düdük olmaz, bu yapıdan da sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz.''

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR