BIST 10.289
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.455,57
İŞÇİ

Hak-İş'in asgari ücret tepkisi

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Komisyonu'nda işçileri temsil edenlerin, tabandan uzak olduğunu savundu.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Komisyonu'nda işçileri temsil edenlerin, tabandan uzak olduğunu savunarak, ''Böyle bir komisyondan maalesef sağlıklı bir sonuç çıkmaz'' dedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası Denizli Şubesi'nin düzenlediği 2012 Yılı Bölgesel Eğitim Semineri'nde yaptığı konuşmada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 5 hükümet, 5 işveren, 5 de işçi temsilcisinden oluştuğunu ifade ederek, işçi temsilinde problem olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki 3 konfederasyondan sadece birinin işçileri komisyonda temsil ettiğini dile getiren Arslan, şöyle konuştu:

''Biz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarını basından takip ediyoruz. Türk-İş, 5 kişiyle bütün işçileri temsil ediyor. Bunlar nezaket gösterip bizim görüşlerimizi almıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil edenler, tabandan uzaklar. Böyle bir komisyondan maalesef sağlıklı sonuç çıkmaz. Onun için biz, her yıl asgari ücret tartışmalarıyla kamuoyunu meşgul ediyoruz. Olay gayet açık. İşçi temsilinde eksiklik var. En azından 3 konfederasyon, üye sayısına göre tespit komisyonunda temsil edilmelidir. Komisyon yapısı, antidemokratik, katılımcılıktan ve işçilerin temsilinden yoksun.''

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI BÜYÜYOR

Bazı işverenlerin, ''bölgesel asgari ücret'' tartışmalarını gündeme getirdiğini dile getiren Arslan, ''Bunlar, 'Hakkari'deki asgari ücret ile İstanbul'daki aynı olmamalı' diyor. 'Asgari ücret net, 740 lira ise Hakkari'de 500 lira olabilir' diyor. Mevcut asgari ücretin Hakkari'ye daha düşüğünü layık görüyor. Bu tartışmaların arkasında işverenlerin maliyet sorunları yatıyor. İyi niyetli olmayan yaklaşımlar var'' ifadesini kullandı.

Arslan, ''asgari ücretin vergiden muaf olması'' tartışmalarının da ''tehlikeli'' bulduğunu belirterek, böyle bir durumda işverenin, işçi ücretlerini aşağı çekmeye çalışabileceğini savundu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR