BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Hac ve umre hesapları usulsüz!

Sayıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mali raporlarının doğru bilgi içermediğini tespit etti. Raporda hac ve umre ücretlerinin Türkiye Diyanet Vakfı’nca açılan bir hesaba yatırıldığı belirtildi.

 - Sayıştay’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yaptığı denetimin sonuçlarının yer aldığı raporda, hac ve umre hesabı ile ilgili tespitlere yer verildi. Raporda, hac ve umre ücretlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın denetiminde, Türkiye Diyanet Vakfı’nca açılan bir hesaba yatırıldığı belirtildi.

Hesaptan hac ve umre hizmetleri, başkanlığın yurtiçi ve yurtdışındaki faaliyetleri, eğitim, öğretim, yayın, bilimsel proje ve araştırma faaliyetleri, konferans, sempozyum ve benzeri toplantılar ile dini nitelikli diğer hizmet ve faaliyetler için gereken harcamaların yapıldığı kaydedildi.

Harcamaların, Diyanet İşleri Başkanı veya görevlendireceği bir başkan yardımcısının başkanlığında Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü, üç genel müdür ve bir hukuk müşavirinden oluşan Hac ve Umre Komisyonu kararlarına dayanılarak yapıldığı belirtildi.

86 MİLYON TL’LİK HESAP

Hac ve umre hesabının 2013 yılı bütçe toplamının 86 milyon 575 bin TL olduğu belirtilen raporda, 2013 yılına ilişkin mali raporların doğru bilgi içermediği kanaatine varıldığı bildirildi: 2013 yılı mali tablolarında maddi duran varlıklar, geçmiş yıllar zararları ve satışların maliyetine ilişkin kalemler hatalı. Maddi duran varlıklar için ayrılan birikmiş amortismanların varlıkların değerinden fazla olması mümkün gözükmemektedir.

Ancak, hac ve umre hesabına ait 31.12.2013 tarihli bilançonun incelenmesi sonucunda maddi duran varlıkların 6 milyon 304 bin 984,71 TL, birikmiş amortismanların ise 9 milyon 131 bin 927,12 TL olduğu görülmüştür. Geçmiş Yıllar Zararları (– 27 bin 225,32 TL) olması gerekirken (+27 bin 225,32 TL) dir.

Raporda, Diyanet’in döviz cinsinden alınan demirbaşların TL karşılıklarını TL cinsinden alınan demirbaşa ilave edilmesi gerekirken sehven farklı hesap kodlarına giriş yapıldığı için birikmiş amortismanların maddi duran varlıklardan daha yüksek çıktığı, 2014 yılı hesap döneminde kayıt düzeltmesi yapılarak hatanın giderileceği yanıtı geldiği belirtildi.

Başkanlığın yanıtına karşı yazılan “Denetim görüşü” başlıklı bölümde, “Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hesabı 2013 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir bilgi içermediği kanaatine varılmıştır” denildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR