BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.465,89
GÜNCEL

GSS borcu olanlar bu fırsatı kaçırmasın!

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca sağlık güvencesini başkası üzerinden alamayan tüm vatandaşların ve ülkemizde yerleşik yabancıların GSS’li olması zorunlu.

Ülkemiz 1 Ocak 2012 tarihinde herkesi kapsayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine geçti.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca sağlık güvencesini başkası üzerinden alamayan tüm vatandaşların ve ülkemizde yerleşik yabancıların GSS’li olması zorunlu.

Gelir testi yaptırmayanlara ise en üst düzeyden prim borcu çıkıyor. Gelir testini zamanında yaptırmadığı için sayıları yarım milyona ulaşan vatandaşlar işte bu şekilde en üst düzeyden borçlandırmış, bu yüzden de sağlık hizmeti alamaz hale gelmişti.

Torba Yasa’nın getirdiği düzenlemelerden birini de işte bu şekilde mağdur olan vatandaşların prim borçlarına getirilen af oluşturuyor.

Bu yazımızda GSS borcu bulunanların borçlarından nasıl kurtulacaklarını ve hastaneye gidebilme hakkını nasıl kazanacaklarını açıklayalım.

Genel Sağlık Sigortası Herkese Zorunlu

5510 sayılı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun genel sağlık sigortasına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Bu kapsamda,

-          Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayanlar,

-          Sosyal güvencesi devam ederken işten çıktığı için sosyal güvenliği sona eren ve sağlık yardımlarının alınabildiği bekleme süreleri içerisinde sigortalı bir işe girmemiş olanlar,

-          Lise ve yüksek öğrenimini tamamlamış olan erkekler,

-          Anne yada babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı bulunmayan kadınlar,

-          Kısmi süreli iş sözleşmesi ile ay içinde 30 günden az çalışması olanlar,

-          Çağrı üzerine çalışan ve ay içinde 30 günden az çalışması olanlar,

-          Ev hizmetlerinde çalışan ve ay içinde 30 günden az çalışması olanlar

Gelir testi yaptırarak GSS’li olmak zorunda bulunuyor.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR