BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.466,18
YAZARLAR

GSS borcu olanlar bu fırsatı kaçırmasın!

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca sağlık güvencesini başkası üzerinden alamayan tüm vatandaşların ve ülkemizde yerleşik yabancıların GSS’li olması zorunlu.

Ülkemiz 1 Ocak 2012 tarihinde herkesi kapsayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine geçti.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca sağlık güvencesini başkası üzerinden alamayan tüm vatandaşların ve ülkemizde yerleşik yabancıların GSS’li olması zorunlu.

Gelir testi yaptırmayanlara ise en üst düzeyden prim borcu çıkıyor. Gelir testini zamanında yaptırmadığı için sayıları yarım milyona ulaşan vatandaşlar işte bu şekilde en üst düzeyden borçlandırmış, bu yüzden de sağlık hizmeti alamaz hale gelmişti.

Torba Yasa’nın getirdiği düzenlemelerden birini de işte bu şekilde mağdur olan vatandaşların prim borçlarına getirilen af oluşturuyor.

Bu yazımızda GSS borcu bulunanların borçlarından nasıl kurtulacaklarını ve hastaneye gidebilme hakkını nasıl kazanacaklarını açıklayalım.

Genel Sağlık Sigortası Herkese Zorunlu

5510 sayılı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun genel sağlık sigortasına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Bu kapsamda,

-          Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayanlar,

-          Sosyal güvencesi devam ederken işten çıktığı için sosyal güvenliği sona eren ve sağlık yardımlarının alınabildiği bekleme süreleri içerisinde sigortalı bir işe girmemiş olanlar,

-          Lise ve yüksek öğrenimini tamamlamış olan erkekler,

-          Anne yada babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı bulunmayan kadınlar,

-          Kısmi süreli iş sözleşmesi ile ay içinde 30 günden az çalışması olanlar,

-          Çağrı üzerine çalışan ve ay içinde 30 günden az çalışması olanlar,

-          Ev hizmetlerinde çalışan ve ay içinde 30 günden az çalışması olanlar

Gelir testi yaptırarak GSS’li olmak zorunda bulunuyor.

Gelir Testini Zamanında Yaptırmayan Zararlı Çıkıyor

Gelir testi GSS’li olacak kişinin ikamet adresinin bağlı bulunduğu kaymakamlıkların bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak oluyor.

 Gelir testi yaptırmakla yükümlü bulunanların belirtilen süreler içinde gelir testine girmemeleri halinde gelirleri iki asgari ücret kazanç üzerinde kabul edilerek iki asgari ücret tutarında GSS prim borcu tahakkuk ettiriliyor.

Başka bir deyişle zamanında başvurmayan GSS primini katmerli ödemek zorunda kalıyor, teste başvurmayan cezalandırılıyor. Ta ki testi yaptırana kadar….

Gelir testine süresi içinde başvurmayanların gelirleri başvuruda bulundukları tarihe kadar iki asgari ücret kabul ediliyor. Gelir testine girdikleri tarihten itibaren de gelir testi sonucuna göre çıkacak gerçek gelir üzerinden GSS prim borç tahakkuku ettiriliyor.

Eski Dönemlere de Etkili Olacak

Bu şekilde gelir testi yaptırmayı unutan yaklaşık yarım milyon vatandaşa SGK tarafından borç çıkartılmış bulunuyor.

Borçlu olan bu kişiler borçlarını ancak hastanelere başvurduklarında ekrandan görüyor ve şok oluyorlar. Üstelik bu kişiler altmış günden fazla GSS prim borcu olunca sağlık yardımı da alamıyor, hastane kapısından geri dönüyor.

İşte bu mağdur kişilerin sıkıntısını Torba Yasa çözmekte. 6552 sayılı Torba Kanunda yer alan düzenlemeler içerisinde geriye doğru etki eden gelir testi başvurusu hakkı var.

Gelir testi yaptırmamış olan kişilerin en geç 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları halinde GSS borçları en üst düzeyden değil gerçek gelir düzeyinden kabul edilecek. Hem de ta 2012 Ocak ayından itibaren.

Böylece adlarına çıkan yüksek borç epey azalacak. Ayrıca düşen bu borç yapılandırma hükümleri kapsamında taksitle ödenebilecek.

Borcunuzu İnternetten Öğrenebilirsiniz

Gelir testi yaptırmış olsa da olmasa da GSS borcu olanların bunu internetten öğrenebilmesi mümkün.

Adınıza GSS borcu bulunup bulunmadığını öğrenmek için e-devlet şifrenizi kullanarak  adresinden SGK menüsü altındaki Genel Sağlık Sigortası seçeneğini kullanabilirsiniz.

Eğer e-devlet şifreniz yoksa bu kez SGK’nın web sitesinden borcunuz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

GSS borçları  adresinde yer alan tahsilat türü bölümünden, Diğer ödemeler, Sorgu tipi bölümü, GSS prim, seçeneğini seçeneği seçilerek sorgulanabilmekte.

Adına GSS borcu çıkartılan pek çok kişi borcu bulunduğunu Hastaneye gitmediği sürece öğrenemiyor. Bu yüzden mutlaka adınıza GSS borcu olup olmadığını internetten kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

İlk Taksit Mayıs Ayında Ödenecek

Torba Yasa’nın getirdiği aftan faydalanabilmek için gelir testi yaptırmamış olan kişilerin en geç 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları gerekiyor.

Gelir testine girmekle birlikte GSS prim borcu bulunanların ise en geç 30 Nisan 2015 tarihine kadar GSS prim borç yapılandırmasına başvurmaları zorunlu.

SGK’nın en yakın İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gidip bir dilekçe vererek yapılandırma hakkına başvurmak mümkün bulunuyor.

Borçları peşin ödeme halinde faiz uygulanmıyor. Taksitli ödeme seçeneğinin seçilmesi halinde ise borcun 6-9-12-18 taksit seçeneğine göre 6183 sayılı Kanun gereğince düşük faizle yapılandırılması söz konusu.

İlk taksitin ise 31 Mayıs 2015 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

GSS borcu olan tüm okurlarımızı uyaralım: Sakın ola bu af fırsatını kaçırmayın..

---

 

Kıssadan Hisse

“Hiçbirşey kendi kendinin nedeni olamaz, çünkü nedenin kendisi oluşundan öncedir.

- Farabi

 

---

 

Sorularınız:

Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar